Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mazlení utuží váš vztah víc, než sex!

26. července 2011 | 10:08

Pokud vášeň ve vašem vztahu už trochu vyhasla, nepropadejte panice. Lásku udržuje objímaní, ne samotný postelový akt. Může za to "hormon lásky" oxytocin.

Známe to z běžných tlachů mezi kamarádkami. Netrvá dlouho a řeč se stočí na náš vztah. „Po celodenním pracovním maratónu uvařím večeři a pak uložím děti, nakonec jsem většinou ráda, že jen s úlevou padnu do postele,“ zoufá si sedmatřicetiletá Lenka. „Budeme ještě někdy mít sex?“, ptá se prý pravidelně její manžel a ona se bojí, že manželství pomalu spěje k rozvodu.
Je to samozřejmé, pokud má zakořeněné, že základem šťastného manželského života je dobrý sexuální život a tedy jeho nedostatek může manžele odcizit.  

Občas se potřebujeme přitulit.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Co když se ale pořád mají rádi, jenom si to projevují jinak? "Když to jde, tak se obejmeme a v objetí i často usínáme. A než odejdeme do práce, dáme si vždy velkou pusu. Dokonce i při sledování noční televize často ležíme na pohovce v objetí. Bez tohoto kontaktu bychom ale byli jen spolubydlící. Na ten sex nějak nikdy nedojde,“ krčí rameny Lenka.

V objetí je bezpečí a porozumění

Pro ni a všechny ostatní, které řeší podobný problém, máme povzbudivou zprávu! Podle nového výzkumu, je čas strávený pouhým mazlením mnohem lepším ukazatelem síly vztahu, než jakákoliv sexuální vášeň, co spolu předvedete v posteli.
"Objímání je zdrojem nejen smyslového potěšení, ale i pocitu pohodlí, bezpečí a přátelství, a to je pro fungující vztah podstatně důležitější, než samotný sex," říká ve své studii britská odbornice na vztahy Paula Hall.

V tom je rozdíl právě vztahů založených pouze na sexu, který zpočátku provází všechny známosti, oproti těm, v nichž jde hlavně o vzájemné porozumění. „Ve vztazích, kde sex není priorita, tento čas partneři využívají k tomu, aby spolu mluvili o svých problémech a pocitech,“ potvrzuje Paula. „Pokud je sex jediný způsob, jak se k sobě přiblížit a otevřít se, tak si opravdu časem nebudou mít, co říct a vztah se rozpadne.“

Což potvrzují i jiné ženy. "S manželem jsme se rozešli v loňském roce," říká Alena (39). "Sex nikdy nebyl problém, protože jsme se vzájemně vždy fyzicky přitahovali. Ale jinak jsme neměli nic společného, o čem si povídat, co sdílet, aby se náš společný život naplňoval," svěřila se.

Může za to hormon lásky
Zkuste najít nové možnosti, jak do vztahu vnést inspiraci.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Teď je naprosto jasné, co v tom vězí, je za tím "hormon lásky" oxytocin. "Oxytocin se produkuje při příjemném dotyku, cítíme se pak velmi dobře a nutí nás doteky opětovat, protože chceme cítit vzájemný pocit uspokojení," říká Paula. "To znamená, že čím více se budete někoho dotýkat, tím blíže druhému budete a stále víc ho budete chtít objímat.“

Tento hormon je silnější hlavně při porodu. Vyvolán je v době kontrakcí a pak má velký vliv na vzájemné propojení matky a novorozence. Právě oxytocin u obou podporuje pocit klidu, lásky a spojenosti, který si vzájemně dávají. Proto má i tak velký vliv na páry v monogamním vztahu.

Donedávna bylo zakořeněné, že oxytocin je produkován jen díky těhotenství v děloze, ale nová zjištění přinesla objevný fakt, že se projevuje na více místech v těle. Ne nadarmo se mu tedy říká „hormon lásky“. Když se v krvi zvýší jeho hladina, potřebujeme se objímat a cítit, že jsme milováni, i kdyby mělo jít jen o domácího mazlíčka.

Také vás někdy ze spánku budí nepříjemné bzučení?
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Muži také chtějí objetí

Pro ženy je proto oxytocin jistým darem z nebes, který pro ně zajistí uspokojení jen z pouhého mazlení, i když muži by možná v té chvíli šli rádi rovnou "na věc". Ale nedávná studie z Kinseyho institutu vyvrací i tuto domněnku.

Při zkoumání monogamních párů středního věku to byli právě muži, kteří se dožadovali více něžností, než samotného sexu. Přiznali, že pokud jejich žena nemá na sex chuť, neměla by se cítit provinile a bez apetitu. I jim v mnohých chvílích víc vyhovuje splynutí pouze v podobě objetí a vyjádření vzájemné náklonnosti.

Proto má oxytocin tak obrovskou roli v intimitě, která se nemusí vůbec týkat sexu. Pocit "splynutí", který tento hormon vyvolá při pohledu na milovaného člověka, přináší pocit klidu a pohody, a proto není důležitá jakákoliv přehnaná vášeň, abychom poznali, že to co mezi námi je, je láska.

 

Zázračný „hormon lásky“ oxytocin:


*
Podle nových průzkumů může zabránit psychické panice, tedy pocitu strnutí ve stresu, či nerozhodnosti, jak postupovat. Stačí jedno objetí s někým, kdo je vám blízký a hned budete lépe reagovat.

* Je také prokázáno, že oxytocin působí na snížení krevního tlaku a hlavně na stresový hormon kortizol. Ten má totiž spojitost s přibýváním na váze a oslabuje imunitní systém.

* Velkou roli hraje pro naše sebevědomí, proto je podstatný pro jakékoliv naše vztahy a jejich budoucnost.

* Jde o nejsilnější přírodní protizánětlivý a omlazující prostředek. Je jedním z důvodů proč lidé bez vztahů, nebo s minimálním projevem lásky předčasně stárnou.

*
Přestože muži a ženy produkují stejné množství oxytocinu, u mužů jeho účinky omezuje hormon estrogen. Ženy tedy mají vyšší koncentraci oxytocinu a proto mají větší potřebu projevů něhy. Studie také potvrzuje, že muži, kteří dostali navíc dávky tohoto hormonu, projevily tím větší množství empatie nad svými jinými emocemi.
Autor: INT, bak