Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Internetová seznamka: 10 týpků, na které pozor!

13. června 2011 | 07:55

Psycholog Petr Šmolka říká, že seznámení na internetu je dnes tak normální jako si zajít do obchodu pro housky. Jenže vyznejte se ve všech těch přezdívkách, fotografiích, profilech a mailech. Pomůžeme vám zorientovat se ve všech nástrahách virtuální sítě!

„Dopisování s ním bylo nádherné. Byl romantický, psal o hvězdách, o tom, kam by mě vzal na výlet, že by mi snesl modré z nebe… Bralo mě to. A protože i na fotce vypadal dobře, vyrazila jsem na rande. Tam mě čekal metr padesát vysoký chlap s přehazovačkou, bez předních zubů, s chováním neandertálce. Neměla jsem chuť s ním ani vypít kafe,“ vypráví jednu ze svých zkušeností protřelá „internetová seznamovačka“, osmatřicetiletá Julie.

A takových případů vám klidně deset odvypráví každá, která se pokusila seznámit na internetu. Abyste nenaletěla, zeptala jsem se odborníka na virtuální seznámení Štěpána Kubáta z nové seznamky Dueto.cz, jak zbytečně nedělat chyby.

10 typů, kterým se raději vyhnout

S některými muži vůbec nemá cenu ztrácet čas (a že jich na seznamkách najdete spoustu). Poznáte je jednoduše:

1. Fešák

Už abychom si pomalu zvykaly i na to, že budeme stále častěji potkávat zralé ženy po boku svalnatých mladíků.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Na všech fotkách vypadá skvěle, umí se usmívat do foťáku, vlasy má pořád upravené, košili rozepnutou, aby byla vidět chlupatá hruď, a na profilu má spoustu obrázků. „Je pravděpodobné, že žena, která se s ním dá dohromady, bude dělat ve vztahu ,muže‘. Nic pro ty, které potřebují oporu a pořádného chlapa. Navíc hrozí, že je to pouze exhibicionista a chce se na seznamce jen předvádět publiku,“ varuje Štěpán Kubát.

2. Pan rychlovka

Napíšete si dvě krátké zprávy a při třetí už vám tvrdí, že se zamiloval a nikoho krásnějšího, chytřejšího, talentovanějšího, velkorysejšího… nikdy nepoznal. Je to buď lhář, nebo zoufalec, který se snaží za každou cenu sbalit kohokoli. Štěpán Kubát to vysvětluje:„Takový muž měl pravděpodobně v životě málo reálných vztahů. Když se mu podaří rozvinout komunikaci, snaží se téměř jakoukoli ženu udržet za pomoci lichotek a citových výlevů.“

3. Úspěšný podnikatel

Jestli o sobě v profilu nebo v prvních zprávách píše, že je úspěšný podnikatel, vydělává mraky peněz a vozí se jen v jaguáru, buďte opatrná. Jsou to ty nejprimitivnější triky, které na vás zkouší, a snaží se vás ulovit na úspěch a peníze. Ale většinou ani jedno z toho nemá. Vlastní maximálně jedno ošoupané sako, se kterým vymetá jedno rande za druhým. Muži, kteří jsou opravdu úspěšní, to o sobě neroztrubují na potkání.

Ilustračné foto
Autor: Shutterstock

4. Egomaniak

O sobě toho namluví spoustu. Rychle vám prozradí, že je skvělý, úžasný, neodolatelný a sexy. Jeho životní krédo je: „Já, já, já, jenom já!“ Pryč od něj.

Bez orosené láhve piva nedokáže hodně mužů přežít ani jeden den.
Autor: ilustrační foto: SHUTTERSTOCK.COM
5. Sexy cizinec

Z fotek se usmívá opálený fešák stojící před palmovým hájem nebo na břehu moře. Vypadá to slibně, ale pozor na něj. „Jedná se často o cizince, který píše zpravidla vášnivé zprávy, slibuje idylku v zahraničí, nebo se naopak chystá přijet k nám. Zde se nejčastěji jedná o muže, kterému jde o všechno možné, jen ne o vztah. Buď shání noclehárnu, nebo jiné výhody, chystá se z žen vytáhnout nějaké peníze nebo si prostě chce jen užít. V poslední době dokonce proběhlo několik případů podobných výtečníků tiskem,“ varuje Štěpán Kubát.

6. Záletník

„Rád si se ženami pohrává a často nejde se svými záměry ven. Chová se galantně a tajemně. Nechce o sobě nikdy moc prozradit. Poznávacím znamením je, že velmi spěchá na první schůzku v reálu. Stejně rychle potom objekt svého potěšení odkopne,“ říká majitel seznamky dueto.cz. Je to zkrátka typ muže, který si chce udělat jen další čárku na svém loveckém seznamu a trochu se pobavit. Nic pro ženy hledající vážný vztah.

7. Stalker

Podáte mu prst a utrhne vám celou ruku. Když si s ním začnete psát, už se ho jen tak nezbavíte. Bude vás neustále bombardovat zprávami, vyčítat, vyhrožovat. Hlavně mu na sebe neprozrazujte nic osobního. Jedinou zbraní je naprosto ho ignorovat, a kdyby zašel příliš daleko, pohrozit předáním jeho korespondence policii.

Deprese jsou stále častější civilizační chorobou
Autor: scom
8. Pan Negativní

Většinou už z jeho profilu poznáte, že je něco špatně. Zklamal se v lásce, všichni mu ubližují, svět mu nerozumí, dnes má špatný den, smůla se mu lepí na paty, a ještě chytil rýmu. „Muž, který se utápí v sebelítosti, není zrovna ideální partner. Pokud se žena nechce stát živou schránkou na stížnosti, tak by měla raději rychle vzít do zaječích,“ radí Štěpán Kubát.

9. Sprosťák

Než se rozkoukáte, popisuje vám velmi živě různé nemravné situace a píše vulgární lichotky. Možná je takový typ dobrý v posteli, ale pro život je naprosto nepoužitelný.

10. Lovec fotek

Nejde mu o to, aby se seznámil a našel lásku. Chce jen posbírat co nejvíc fotek žen, pokud možno co nejméně oblečených nebo v choulostivé situaci. Pozor! Snímky jen tak někomu neposílejte, kdo ví, kde všude se pak objeví.

Rady nad zlato:

* Poslouchejte instinkt
Srdce občas poradí líp než mozek či různá pravidla, rady a doporučení.

* Buďte opatrné
Navzdory prvnímu bodu si všímejte detailů a varovných signálů. Když je vám něco podezřelé, mělo by se v hlavě okamžitě rozsvítit červené světýlko.

* Nebojte se být aktivní
Ženy mají tendenci být na seznamkách pasivní a nechávají se dobývat. Neuvědomují si, že tím snižují své šance najít toho pravého.

* Buďte rozhodné
Když se něco nevyvíjí ideálně, je třeba vše rázně ukončit a nenechávat věc zajít příliš daleko. Na internetu je to naštěstí poměrně snadné.

* Od slov k činům
Dokud se pohybuje vztah ve virtuální rovině, stále to ještě nic neznamená, ač vše vypadá dokonale. V této fázi je dobré přejít k první schůzce, která ukáže pravdu. Ten, kdo je na síti vtipný, může být ve skutečnosti nudný patron. A chuďas o sobě může tvrdit, že je milionář.¨

Autor: Majka Vinická, Kbak