Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nejlepšími manželi jsou Norové a Švédi, nejhorší Australané

Vyhlaste doma revoluci a změňte sama sebe.
6. srpna 2009 | 10:35

Ženy, které chtějí mít spokojené manželství, by toho pravého měly hledat v Norsku a Švédsku. Z průzkumu britské ekonomky, o němž dnes píše agentura Reuters, vyplývá, že muži z těchto skandinávských zemí nejvíce pomáhají v domácnosti.

Nejhůře dopadli Australané, kteří jsou známí svojí láskou ke sportu a pivu.

Ekonomka Almudena Sevillová-Sanchezová z Oxfordské univerzity se ve svém výzkumu zaměřila na to, zda manželství a partnerské soužití v rozvinutých zemích souvisí s tím, jak jsou v jednotlivých státech chápány ženské a mužské role a jaké jejich obyvatelé mají názory na odpovědnost za domácí práce a péči o děti.

V zemích, kde velká část mužů zastává názor, že ve vztahu má být rovnost a že mají doma "přiložit ruku k dílu", je podle Sevillové-Sanchezové vyšší pravděpodobnost, že se ženy vdají nebo budou žít s nějakým mužem.

"Z tohoto výzkumu vyplývá, že v rovnostářských zemích společnost lépe přijímá to, že muži dělají i práce, které tradičně vykonávaly ženy," uvedla ekonomka. Muži v těchto zemích proto podle ní více pomáhají v domácnosti a pravděpodobnost, že jejich manželské nebo partnerské soužití bude harmonické, se zvyšuje.

Váš domácí pomocník si zaslouží každý rok návštěvu odborníka.
Autor: archiv firmy Electrolux

Výzkumu se zúčastnilo 13.500 mužů a žen ve věku od 20 do 45 let ze 12 zemí. Sevillová-Sanchezová na základě dotazníků, v nichž účastníci odpovídali na otázky ohledně pohlaví, práce v domácnosti a odpovědnosti za péči o děti, sestavila "index rovnosti". V jeho čele se umístilo Norsko a Švédsko, které následovala Británie. Čtvrté skončily Spojené státy. Nejníže se umístila Austrálie, špatně co do rovnosti mezi pohlavími dopadlo i Japonsko a Německo.

Zatímco ženy hledají muže, který by vynášel odpadky a myl nádobí, pánové po partnerce, která se s nimi podělí o domácí povinnosti, tolik neprahnou. "Ženy muže s rovnostářským přístupem v partnerském vztahu hodnotí lépe, ale pánové ženy s takovým přístupem nepovažují za tu úplně nejjistější volbu," upozorňuje Sevillová-Sanchezová.

Autor: ČTK