Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Jak překonat ostych ze seznámení?

Jsem prostě ostýchavá
5. června 2009 | 07:04

Je mi 27 let a neumím navázat kontakt s žádným mužem. Vždycky to skončí tím, že po něm maximálně po očku koukám a čekám, jestli se nevysloví on.

Pokaždé, když mám začít rozhovor s někým, kdo se mi líbí, připadám si trapně. Jak mám překonat takový ostych? Už jsem z toho zoufalá. Renata

Odpovídá:

PhDr. Petr Šmolka,
psycholg, psmolka@volny.cz

PhDr. Petr Šmolka, psycholog, psmolka@volny.cz
Autor: archiv

Dnešní doba už skutečně nepřeje panenkám v koutcích sedajících a čekajících, že tam budou nalezeny. Většina mužů potřebuje "popostrčit". Tím pochopitelně nemám na mysli herdu do zad a konstatování, že s ním nyní budete chodit. Méně přímý útok, zvláště pak útok na jeho ješitnost, bývá efektivnější. Třeba žádost o pomoc s něčím, s čím si údajně nevíte rady. A pak vydávání obdivných vzdychů. Správně dávkovaná "och" a "ách" dokážou někdy zázraky. Ostýcháte-li se oslovit někoho, kdo vás přitahuje, začněte méně přitažlivými muži. Metoda postupného osmělování bývá poměrně efektivní. Nejprve se ani nesnažte udržet konverzaci, stačí se optat na dopravní spojení atp. Záhy zjistíte, že se žádné katastrofy ani trapasy nekonají. Pak se vám třeba podaří oslovit někoho atraktivnějšího a chvíli i udržet konverzaci. Ostatní by už měl zařídit on.

Jsem prostě ostýchavá
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Autor: připravila: vin