Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dcera prožívá svou první lásku

. Jestliže dcera začne žít párovým pohlavním životem, jsou rizika spojená s užíváním hormonální antikoncepce mizivá ve srovnání s riziky z plynoucími z nechtěného otěhotnění.
1. července 2009 | 06:46

Mám čtrnáctiletou dceru, která si ještě loni hrála s panenkami, ale téměř ze dne na den se něco změnilo. Je normální, aby se čtrnáctiletá holka zamilovala do šestnáctiletého chlapce?

Má takový vztah vůbec nějakou perspektivu? Pořád o něm mluví, upravuje se kvůli němu a nadbíhá mu. Mám s dcerou hezký vztah a nechci ho pokazit nějakým radikálním zásahem. Mám ji nechat? Já sama jsem prožívala svou první lásku až v osmnácti letech, tak nevím, jestli to není brzo... Jana, Svitavy

Odpovídá:

PhDr. Petr Šmolka,
psycholg, psmolka@volny.cz

PhDr. Petr Šmolka, psycholog, psmolka@volny.cz
Autor: archiv

Ve čtrnácti se už dnes zamilovává spousta dívek. Važte si její důvěry, buďte ráda, že se vám svěřuje, a raději hned v zárodku zapuďte myšlenky na nějaký radikální zásah. Nedosáhla byste ničeho, jen byste ji asi zahnala do potupné ilegality a váš hezký vztah by se mohl začít bortit. Ptáte se, zda její „známost“ může mít perspektivu. Může! S největší pravděpodobností tu, že vše poměrně záhy skončí stejně nevinně, jako začalo. Možná dojde i na slzičky a dcera vás o to víc bude potřebovat. Šestnáctiletý kluk je pro ni navíc tak akorát. Její vrstevníci jsou ještě moc „ucha“, aby ji mohli zaujmout; osmnáctiletý by si zas už mohl představovat vztah až příliš intimní. Alespoň základní povědomost o antikoncepci by ale mít měla. Raději o pár let dřív než pět minut poté, co by ji bývala byla potřebovala.

Autor: připravily: vin, lena