Nealkoholické pivo? Polepšíte si, ale pouze u neochucených druhů

Jestliže nechcete přijímat zbytečnou energii z piva, dejte si nealko!
Jestliže nechcete přijímat zbytečnou energii z piva, dejte si nealko!
Foto: Shutterstock.com
24. prosince  2014 
 06:00

Pití alkoholu dietě příliš neprospívá, ba naopak. Destiláty a likéry jsou plné kilojoulů, které můžou totálně zničit celou naši snahu zhubnout o nějaké to kilo. O Vánocích není o alkoholické nápoje nouze, ale vy nechcete příliš přibrat? Jak to udělat? Odepřete si alkohol a dejte si birell! Ale neochucený.

Jak jen vyzrát na všechny ty kalorie a kilojouly, které sváteční pití obsahuje, ale přesto si moct dopřát sklenku něčeho jiného než coly, džusu nebo vody? Jak jen to udělat, abychom neporušili dietu, případně jenom trochu? Nealkoholické pivo a víno jsou pro vás jasnou volbou! Bohužel v tuto chvíli si budete muset vybrat – buď zachování zdravé váhy a dietního programu, nebo alkohol. Alkohol a redukce váhy spolu prostě nekamarádí.

pivo
Autor: shutterstock.com

Proč to tak je? Alkohol vzniká procesem fermentace. A některé mikroorganismy ho za nepřítomnosti kyslíku vytvářejí z cukru. Ve chvíli, kdy z pití odstraníte alkohol, nebude potřeba v něm mít tolik cukru. Asi největším zlem z hlediska obsahu cukru je naše specialita, pivo. Patří mezi nápoje s nejvyšší cukernatostí a pouhý jeden litr obsahuje až 28 gramů tohoto sladidla. A představte si, že jste za večer schopni vypít třeba pět piv. Odsypte si doma 100gramovou hromádku tohoto bílého jedu a budete asi velmi překvapeni. 

 

Když alkoholické, tak pouze desítku!

Klasická desítka, alkoholická, má kolem 650 kJ. S každým stupněm se energetická hodnota zvyšuje a u dvacetistupňového piva je to 1750 kJ, což je téměř trojnásobek normálního. Oproti tomu nealkoholické pivo Birell má pouze kolem 445 kJ. To je poměrně zásadní rozdíl. Na druhou stranu ve vztahu k desítce to tak dramatické není. Ale když si uvědomíme, že těch piv vypijeme víc, rozdíl už zde vidět rozhodně je. 

 

Pokud se tedy chcete vydat dietnější cestou a sáhnete po nealku, vyhněte se tomu s ovocnými příchutěmi. I v normálním stavu jsou radlery mnohem kaloričtější kvůli přidaným cukrům a sladidlům, tady tomu není jinak. Pokud si dáte birell s ovocnou příchutí, dostanete se na stejnou energetickou hodnotu, jako má normální desítka, dokonce ještě vyšší. Tyto nápoje mají kolem 700 kJ na půllitr. Ovšem pokud vaše chuťové buňky prahnou po radleru, dejte si zázvorový birell. Má pouze 480 kJ. Tedy stále méně než alkoholická desítka.

 

Zkuste nealkoholické víno!
Autor: Shutterstock.com

Dia neznamená dietní

Jestliže jste spíše vinaři než pivaři, je i v tomto případě nealkoholická varianta mnohem dietnější. Není v tom ale velký rozdíl. Dvě deci suchého bílého vína se pohybují kolem 200 kJ, zatímco nealkoholická dvojka stejného druhu má 140 kJ. Vyplatí se vám to tedy ve chvíli, kdy si plánujete dát skleniček trochu více. 

 

V každém případě je mnohem lepší pít nealkoholické pivo či víno než ochucené limonády. Půllitr coly má o 200 kJ více než pivo a některé ovocné džusy jsou na tom mnohem hůře. Hodnoty u nich se mohou vyšplhat až na 480 kJ na 100 ml. 

 

Dejte si ale pozor na častý omyl, a to je míchání dia výrobků s těmi dietními. Označení dia znamená, že je výrobek vhodný pro lidi s cukrovkou. To ale neznamená, že jsou potraviny méně kalorické, pouze obsahují jiná sladidla než řepný cukr. Proto ani dia pivo nemá menší energetickou hodnotu než normální desítka. 

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji