Jak nepřibrat na vánoční hostině

Slavnostní hostina? Proč ne. Ale snažte se nepřejíst a vynechat ty nejproblematičtější kousky, jako jsou třeba tučné kůže.
Slavnostní hostina? Proč ne. Ale snažte se nepřejíst a vynechat ty nejproblematičtější kousky, jako jsou třeba tučné kůže.
Foto: profimedia.cz
11. prosince  2014 
 12:15
?

Každý rok o Vánocích přiberu, letos se tomu chci vyhnout. Jenže na návštěvách u příbuzných nebo rodičů těžko mohu například odmítnout pečenou krůtu nebo přípitek vaječným koňakem. Můžu si váhu udržet, i když si tohle odpírat nebudu? 

Julie od Plzně

Ano. Jde o množství. Pokud se bude jednat v průběhu svátků o několik návštěv spojených s jídlem, nijak to vaši hmotnost ovlivnit nemusí. Několik týdnů soustavného přejídání ale už vidět pravděpodobně bude.

Pak bych doporučila několik obecných zásad, kterých se při návštěvách spojených s jídlem (obědem či večeří) držet: při slavnostním jídle snězte celou porci masa (když bude kůže tučná, dejte ji stranou) a zeleniny (počítáno i kysané zelí a dušený špenát). Z přílohy pak snězte polovinu. Pokud bude masová šťáva, není problém, polití tukem ale zredukujte na minimum.

Hlavní chod nezajídejte moučníkem (pokud nebude ovocný), ale dejte si ho např. až ke kávě po pár hodinách. Stejně to udělejte s případnou ochutnávkou vánočního cukroví či vánočky. Šťopička vaječného koňaku či jiného alkoholu k oslavám patří, pokud nebude jedna za druhou, ani tam nemusí být problém.

Vánoční svátky a konec roku jsou nejen obdobím plných talířů (a bohužel nemluvím o ovoci a zelenině), ale i nižší pohybové aktivity. Pokud jste zvyklá/zvyklý se hýbat, snažte se režim dodržet i o svátcích. Pokud ne, myslete na to, že základem kil navíc je nepoměr mezi příjmem a výdejem energie. Po rodinném obědě nebo „ochutnávce“ vánočního cukroví si „naordinujte“ pohyb na čerstvém vzduchu, stačí svižnější procházka, ale i stavění sněhuláka nebo koulování se počítají.

Věra Boháčová DiS.

Další otázky pro Věru Boháčovou

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji