Jak souvisí nemoci srdce a cév s obezitou

Tuk a sůl navíc škodí i lidem, kteří sou na pohled štíhlí
Tuk a sůl navíc škodí i lidem, kteří sou na pohled štíhlí
Foto: Shutterstock.com
14. prosince  2014 
 23:16
?

Je pravda, že nemoci srdce a cév přímo souvisí s obezitou? Náš příbuzný zemřel na infarkt v šedesáti, ačkoli byl celý život štíhlý, zatímco můj známý, který má desítky kilo navíc, má tlak v pořádku a tvrdí, že je úplně zdravý. 

Marie, Velké Meziříčí

Onemocnění srdce a cév patří mezi velmi časté příčiny předčasných úmrtí v celé Evropě. Příčin pro vznik onemocnění je více a mohou se i kombinovat. Nejčastěji zmiňovanými parametry, které  ukazují na úroveň rizika vzniku infarktu u konkrétního člověka, jsou hladina cholesterolu v krvi, zejména pak LDL cholesterolu, nadváha a obezita a kouření. 

 

Souvislost mezi obezitou a zvýšeným rizikem infarktu je známa cca dvacet let a dnes již víme, že je obezita samostatný rizikový faktor pro vznik infarktu. Souvislost mezi kouřením a infarktem je známa více než šedesát let. Souvislost mezi zvýšenou hladinou cholesterolu a rizikem úmrtí na srdeční choroby je známa také více než 60 let a stejně dlouhou dobu se sleduje a ve formě nejrůznějších studií hodnotí vliv složení stravy (zejména vliv některých mastných kyselin) na hladinu cholesterolu v krvi. 

Přelomem v této oblasti byla studie 7 zemí (Coronary Heart Disease in Seven Countries) publikovaná v roce 1970, která jasně prokázala souvislost mezi složením stravy a srdečními chorobami. Na ni navázala studie MONICA (Multinational Monitoring of Trends and Determinants in Cardiovascular Disease 1985–2000) a mnoho dalších. Následovaly metaanalýzy klinických studií, které nejen shrnuly řadu následných studií s řízeným příjmem stravy hodnotících účinky různých mastných kyselin ve stravě na koncentraci cholesterolu v krvi, ale také potvrdily zjištění uvedené studie z roku 1970 a studií následujících, a to zejména poznatek, že nasycené mastné kyseliny (živočišné tuky, zejména máslo a sádlo, ale také kokosový a palmový olej) zvyšují celkový cholesterol i LDL cholesterol v krvi a nenasycené mastné kyseliny (řepkový, olivový, lněný olej) jeho hladinu naopak snižují. 

Nahrazení nasycených mastných kyselin nenasycenými má příznivý vliv také na citlivost k inzulinu a na diabetes 2. typu. Vzhledem k prokázané souvislosti nasycených kyselin se zvyšováním hladiny cholesterolu v krvi by mělo při omezení spotřeby těchto tuků dojít ke snížení hladiny celkového a LDL cholesterolu. Že se tak skutečně děje, lze doložit konkrétními čísly na příkladu vývoje v České republice. Závěrem lze tedy říci, že to, že je někdo štíhlý, ale má špatné složení tuků ve stravě, je stejně rizikové jako to, pokud někdo trpí obezitou.

RNDr. Pavel Suchánek

Další otázky pro Pavla Suchánka

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji