Hubnutí při cukrovce - s lékařem, nebo bez něj?

Rozumné je shodit půl kila týdně, maximem je kilo týdně
Rozumné je shodit půl kila týdně, maximem je kilo týdně
Foto: profimedia.cz
12. prosince  2014 
 17:22
?

Je mi 45 let, mám asi o třicet kilo víc než ve dvaceti a počínající diabetes – příští rok chci zhubnout. Kolik můžu reálně během roku shodit a můžu to zvládnout sama, nebo musím k lékaři? 

Tereza S. 

Hubnutí by mělo být pozvolné, stejně jako k nadměrné hmotnosti nepřijdeme přes noc, je potřeba i s jejím snižováním nepospíchat. Optimální je hubnout půl kg, maximálně kilo týdně. Pokud toto množství vynásobíme počtem týdnů v roce, může jít až o více než 20 kg za rok. Nicméně je potřeba počítat s tím, že první kila jdou dolů lépe (zejména při vyšších stupních nadváhy a obezity), i s tím, že se hubnutí bude po čase zastavovat. Co je důležité zdůraznit, je to, že mnohdy není tou největší prioritou získat ideální hmotnost, ale ovlivňovat zároveň i další zdravotní parametry. A např. na předcházení riziku diabetu má velmi pozitivní vliv už snížení tělesné hmotnosti o 5 až 10 procent.

Zásadní ale je způsob, jakým budete hubnout, a také to, že je důležité nejen zhubnout, ale sníženou hmotnost si také udržet. Zároveň je potřeba úpravy režimu nastavit tak, aby pro Vás byly dlouhodobě dodržitelné a byly v souladu se zdravým životním stylem. Hubnutí je důležité chápat jako dlouhodobou (celoživotní) úpravu stravování a celkového režimu (měl by tam figurovat i – dle možností – pravidelný pohyb). Pokud si nevíte rady, jak na to jít, určitě bych doporučila obrátit se na odborníka, nemusí to být lékař, ideálně nutriční terapeut, v jehož kompetenci je řešit stravování jednak v rámci prevence, jednak – a to zejména – při současných zdravotních problémech. Neodborným zásahem svým nebo nekompetentního poradce si můžete i ublížit. 

Bc. Tamara Starnovská

Další otázky pro Tamaru Starnovskou

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji