Zrychlete své spalování! Nezapomínejte na mléko a sacharidy!

  • Zrychlete své spalování! Nezapomínejte na mléko a sacharidy!
    14. března  2015 
     06:00

    Špatně fungující metabolismus, tedy látková přeměna, může být příčinou nadváhy i dalších zdravotních potíží. Co s tím? Naše spalování ovlivňuje celá řada faktorů, v nichž se překvapivě mnoho lidí nevyzná. Možná i vy děláte spoustu věcí špatně, aniž byste to věděli. Nabízíme vám hned šest možností, jak spalování nastartovat, abyste se cítili lépe a hubli. 

  • Zakázali jste si mléko a mléčné výrobky? Chyba

    Autor: Shutterstock.com
    Pro udržení fungujícího metabolismu jsou nezbytné svaly. Výzkum dokázal, že ženy, které konzumovaly tři až sedm porcí mléčných výrobků denně, ztratily víc tuku a získaly víc svalové hmoty než ženy, které jedly mléčných výrobků méně. „Mléko je bohatým zdrojem kvalitních bílkovin, syrovátky a kaseinu,“ říká Brian St. Pierre, trenér a odborník na zdravou výživu. „Syrovátka pomáhá budovat svalovou hmotu, kasein zastaví odbourávání bílkovin,“ upřesňuje. Doporučuje tedy jíst alespoň tři porce mléčných výrobků denně – jogurty, mléko nebo sýry.

  • Tělu svědčí chladno

    Oblíbené kašmírové a angorské svetříky přežijí léto v lednici líp než ve skříni.
    Autor: Shutterstock.com
    Vědci z National Institutes of Health (NIH) dokázali, že lidé, kteří spali po dobu jednoho měsíce v pokojové teplotě 18 až 19 stupňů Celsia, se „ochladili“ natolik, že zdvojnásobili množství hnědé tukové tkáně – tedy toho typu tuku, který se spaluje spíš, než ukládá. „Hnědý tuk se chladnějšími teplotami aktivuje, a přitom nám pomáhá udržovat teplo,“ říká Aaron Cypess, endokrinolog NIH. „Čím víc aktivní hnědé tukové tkáně si vytvoříte, tím víc kalorií budete po celý den spalovat. Spaní v chladu je daleko zdravější a může změnit váš metabolismus, stejně jako pobyt v chladnějším prostředí obecně.“

  • Sacharidy potřebujete

    Rýže
    Autor: Shutterstock.com
    Jedna studie za druhou ukazuje, že pro hubnutí je nejdůležitější přestat konzumovat sacharidy, dokonce víc než tuky. To ale rozhodně neznamená, že byste měli cukry odstranit ze svého jídelníčku úplně, tím spíš, pokud hodně cvičíte a sportujete. „Svaly během cvičení požadují látky uložené v tělesných zásobárnách sacharidů,“ doplňuje St. Pierre. „Pokud nebudete konzumovat dostatek sacharidů, nebudete mít energii k žádnému velkému intenzivnímu výkonu.“ V důsledku toho spálíte během tréninku nebo cvičení méně kalorií, protože vaše tělo bude vědět, že nemůže energii obnovit tak snadno. Řešením nebo radou je: konzumujte jednu porci sacharidů (asi tak o velikosti jedné plné dlaně) při každém jídle. Myslíme tím ovesné vločky, hnědou rýži nebo sladké brambory.

  • Ořechy jsou fajn

    Jádro vlašského ořechu dokáže z dřevem hotové zázraky. Ale není to natrvalo.
    Autor: Shutterstock.com
    Místo toho, abyste svačili nízkokalorické potraviny jako rýžové koláčky apod., zařaďte zpět do svého jídelníčku ořechy (a udělejte si na svačinu čas)! Výzkum NIH ukázal, že některé mastné kyseliny obsažené zejména ve vlašských ořeších mohou zvýšit aktivitu genů, které kontrolují spalování tuků. Dokážete tak spálit víc kalorií. Snažte se proto sníst alespoň jednu malou hrstku vlašských ořechů denně.

  • Bez dostatku jodu to nepůjde

    sůl
    Autor: Shutterstock.com
    „Mořská sůl je chutnější varianta než obyčejné kuchyňské soli, ale chybí jí jod, klíčový prvek, který potřebuje naše štítná žláza pro řízení metabolismu. Bez dostatku jodu není štítná žláza schopna produkovat potřebné hormony, a metabolismus se tak může velmi poškodit,“ říká St. Pierre. Co pro to můžeme udělat? Začněte kupovat jodizované soli místo soli mořské. Pouhá čtvrtina lžičky totiž poskytne téměř 50 % denní potřeby jodu. Kromě toho se pokuste pravidelně konzumovat potraviny bohaté na jod, jako jsou mořské řasy, treska, krevety nebo vejce.

  • Metabolismu prospívá ranní slunce

    Krásný úsvit uchvátil Česko.
    Autor: Twitter
    Pro naše metabolické zdraví je denní světlo nezbytné. Je proto hodně důležité trávit denní čas venku. Vyjděte si ven zaběhat nebo na procházku, ideálně jako první věc hned zrána. Lidé, kteří vstřebají sluneční světlo už brzy ráno, mají nižší index tělesné hmotnosti (BMI) než ti, kdo jsou venku na slunci později během dne. Vědci se domnívají, že sluneční světlo brzy ráno může pomáhat ovlivnit, jak dobře spíme, kolik potravin zkonzumujeme a kolik energie spálíme, tedy všechny podstatné součásti zdravého metabolismu. 

/
Autor: Zuzana Macková

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji