- 2. března 2015 06:00
Klasickému cukru se říká bílý zabiják. Takové označení je možná přehnané, protože rozhodně není jediným viníkem nynější celosvětové epidemie obezity. Ale rozhodně stojí za to uvažovat nad tím, zda byste ho alespoň čas od času nemohli něčím nahradit. Netýká se to jen na první pohled sladkého jídla, protože cukry se skrývají i v různých sirupech a potravinových doplňcích. Máme pro vás několik tipů.
Hnědý třtinový cukr – sladí i vyživuje
Patří mezi nejznámější a nejčastější alternativy bílého rafinovaného cukru, protože kromě jiného obsahuje hodně železa a vápníku. Má ale jednu nevýhodu – kaloricky je na tom prakticky stejně jako bílý cukr. Přesto podle jeho zastánců méně zatěžuje zažívání i metabolismus, proto si pro přímou konzumaci, ale i při vaření a pečení vyberte raději tuhle „hnědou cukernou“ variantu. Odborníci na výživu nicméně nadšení ze třtinového cukru mírní, podle nich není rozdíl ve vlivu na lidské tělo zásadní.
Cukry často mohou za to, že přibíráme na váze. Když si dáme pozor a z jídelníčku je odstraníme, půjde nám hubnutí mnohem snáze!Autor: Shutterstock.comMed nejen sladí, ale i léčí
Med patří mezi vynikající sladidla, ale také má poměrně vysokou kalorickou hodnotu, jako třtinový nebo bílý cukr. Výhodou je ovšem jeho sladivost: je poměrně hodně vysoká, takže ho můžete použít méně – tím nějaké kalorie ušetříte. Navíc obsahuje spoustu minerálů, vitaminů, zabíjí bakterie, pomáhá čistit střeva a je silným antioxidantem – tudíž působí preventivně proti spoustě nemocí, včetně rakoviny. Cenné látky v něm ale zničíte, když ho zahřejete na víc než padesát stupňů Celsia.
MedAutor: Shutterstock.comStévie – slazení bez kalorií
Sladidla z rostliny stévie, která se vyrábějí v různých formách (kapky, tablety), mají obrovské plus v tom, že obsahují prakticky nula kalorií. Stévie se používá jako sladidlo i v různých lécích a potravinových doplňcích. Přestože je stévie zcela přírodní, má přes všechny bonusy jednu nevýhodu: neobsahuje žádné živiny ani vlákninu, zkrátka „jen“ sladí. Z pohledu odborníků na výživu je proto lepší stévii kombinovat s jinými zdravými „oslazováky“.
Autor: Dr. PopovMelasa – mazlavá pochoutka
Někdo ji miluje, někdo nesnáší. Je to vlastně vedlejší produkt, který vzniká při výrobě cukru ze třtiny. Je nabitá výživnými látkami, pomáhá regenerovat svaly, klouby, posiluje nervovou soustavu… Je v ní hodně vápníku, který posiluje kosti a oddaluje jejich řídnutí. Někomu ale může vadit její specifická chuť – připomíná trochu tzv. pendrek, a ten každý nemusí.
Autor: Country LifeJavorový sirup pro labužníky
Je to dost drahé sladidlo, ale když si ho oblíbíte a můžete si ho dovolit, možná se na něm stanete závislí – chutná úžasně. Obsahuje hodně vitaminu B, draslík, železo, zinek… Jeho výhodou je vetší sladivost než u běžného cukru a i to, že se dá použít při vaření i pečení. Pozor však na jiné sirupy, vypadají podobně, ale tak zdravé zdaleka nejsou – řeč je třeba o tom z kukuřice nebo agáve. Ale pozor, když si sebezdravějším sirupem hojně polijete pět lívanců, beztak o žádnou dietu nejde.
Javorový sirupAutor: Shutterstock.comKokosový cukr ocení diabetici
Obsahuje hodně cenných minerálů a vitaminů. Protože má nízký glykemický index (to je veličina, která udává rychlost využití glukózy z určité potraviny, a tak čím je vyšší, tím hůř), hodí se i pro slazení cukrovkářům. Má velmi dobrou sladivost a příjemnou chuť.
Autor: Shutterstock.comSlad z ječmene do cukrovinek
Připomíná med, ale má méně kalorií. Podobně jako u kokosového cukru jsou jeho velkou výhodou nízký glykemický index a bohatý obsah minerálů.
Autor: Shutterstock.com
/
