Když se rozhodnete zhubnout, budete si dost možná muset zvyknout na nové chutě. Jednu z nich představuje quinoa, obilovina, která neobsahuje lepek a dokáže tělu dodat i potřebné množství bílkovin. Quinoa, jinak také merlík chilský, kromě toho dodává tělu i vitaminy, minerály a aminokyseliny. Lehce oříšková chuť většinou chutná všem.
Co od ní čekat: napomáhá zavést zdravý životní styl, odlehčuje těžký jídelníček.
Výhody a nevýhody: výhodou je, že základem je zdravá quinoa, kterou lze zpestřit běžný – a pokud možno vyrovnaný – dietní jídelníček.
Jihoamerická quinoa, česky merlík chilský, patří do skupiny pseudoobilovin, tudíž neobsahuje lepek a má také nízký glykemický index, proto zasytí na dlouhou dobu. Dále je vedle luštěnin považována za nejlepší zdroj rostlinných bílkovin a vlákniny a obsahuje spoustu vitaminů a minerálů. Kromě těch, kteří drží bezlepkovou dietu, ji uvítají i vegetariáni, protože je bohatým zdrojem základních aminokyselin, které v jídelníčku postrádají.
- Existují tři druhy: bílá, červená a černá. Seženete ji v obchodech se zdravou výživou.
- Nejčastěji se prodává bílá s jemnou máslovou chutí podobnou rýži.
- O něco křupavější je červená a černá s výraznější oříškovou příchutí, která je vhodná na dochucení salátů.
- Jak si ji připravit? Skvěle chutná jak naslano, tak i nasladko.
- Můžete ji zkusit k snídani s ovocem, k obědu s grilovaným chřestem nebo si udělat salát z quinoy, rajčat, okurky a avokáda.