Dieta

a
b
c
č
d
e
f
g
h
ch
i
j
k
l
m
n
o
p
q
r
ř
s
š
t
u
ú
v
w
x
y
z
ž

Hořčíková dieta

Hořčíková dieta
12. prosince  2014 
 09:56

Hořčíková dieta se hodí zejména pro ty, které kromě kil navíc trápí i podrážděnost a vyčerpanost. Díky hořčíku naše tělo spaluje tuky efektivněji, ovlivňuje celkovou výkonnost, zlepšuje psychiku, trávení, stav svalů, nehtů, pokožky i vlasů. Najdeme ho především v celozrnném chlebu a pečivu, v banánech, v tmavé listové zelenině či v ořeších.

Co od ní čekat: Kromě snížení váhy můžete počítat s kladným vlivem na svou psychiku

Výhody a nevýhody: Je poměrně chutná, ale bohužel se u ní příliš neřeší příjem kalorií či kilojoulů, přitom například energetická hodnota doporučovaných ořechů je vysoká

Jak na to? K snídani, obědu a večeři si vyberte z následujících pokrmů a oběd a večeři vždy doplňte miskou salátu (například z listů baby špenátu, rukoly a polníčku). Ke svačinám zvolte vlašské ořechy, dýňová nebo slunečnicová semínka, pozor však na jejich množství.

Snídaně

Chleba s banánem

Potřebujete: 1 plátek celozrnného chleba, 1 čajovou lžičku rostlinného másla, 1 zralý banán

Postup: Plátek natřete máslem a na kolečka nakrájený banán na něj rozložíte.

 

Další varianty: malý kelímek bílého jogurtu (cca 150 g) s banánem nakrájeným na kolečka nebo bílý jogurt s 50 g neochucených ovesných vloček.

 

Obědy a večeře

 

Kuře na rozmarýnu

 

Potřebujete: 10 dkg kuřecích prsíček, snítky čerstvého rozmarýnu, olivový olej, 10 dkg tmavé nebo indiánské rýže

 

Postup: Kuřecí prsa omyjte a vložte do marinády z oleje a rozmarýnu (nechte uležet asi hodinu). Pak je krátce opečte v oleji (můžete v troubě nebo i na pánvi, dle libosti). Rýži uvařte obvyklým způsobem. Podávejte se salátem, o kterém jsme psali výše.

 

Brambory s ananasem

 

Potřebujete: 20 dkg brambor, 1 čajovou lžičku olivového oleje, 3 polévkové lžíce vody, čerstvé nebo sušené bylinky, 1 malou cibuli, 20 dkg pórku, 10 dkg čerstvého ananasu, 2 dcl zeleninového vývaru, sůl, černý pepř.

 

Postup: Brambory oloupeme, potřeme olejem, podlijeme vodou a posypeme bylinkami. Opečeme do zlatova. Pórek, cibulku a ananas mezitím udusíme na oleji. Podlijeme vývarem, posolíme, popepříme a ještě krátce podusíme. Směs podáváme s teplými bramborami.

 

Pohankový salát

 

Potřebujete: 5 dkg balkánského sýra, 1 zelenou papriku, 1 jablko, 13 dkg pohanky, pár vlašáků, petrželovou nať.

 

Postup: Pohanku přebereme, umyjeme, a na středně silném ohni mícháme 3 až 4 minuty a hned zalijme trochou vařicí vody (aby byla tak 1 cm nad zrníčky). Potom na slabém ohni vaříme, dokud nezměkne. Balkán nakrájíme na kostky, jablka a papriku na kousky. Potom smícháme s dovařenou pohankou. Ozdobíme petrželkou.

 


Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji