základní korpus
základní náplň
navíc:
100 g mletého máku + 2 lžíce třtinového cukru
1 velké jablko, bez jádřince, oloupané a nakrájené na malé kostičky
1 lžíci citronové šťávy
5 lžic jablečného nebo rakytníkového džemu
60 g opražených mandlových lupínků
Postup:
1. Smíchejte všechny suroviny ze základního receptu na náplň a krátce vyšlehejte na hladký krém. Oddělte zhruba třetinu krému do misky a rozmíchejte v něm mletý mák se 2 lžícemi cukru.
2. Kostičky jablek ihned promíchejte se lžící citronové šťávy a vmíchejte do bílé části krému.
3. Makovou směs vlijte na předpečený korpus. Přelijte krémem s jablky, formu přendejte do pekáče s vroucí vodou a vložte do trouby. Pečte ve vodní lázni stejně jako v předešlých receptech.
4. Před podáváním vyjměte z formy, povrch a vnější okraj koláče potřete džemem a ozdobte mandlemi. Krájejte ostrým nožem na řezy a podávejte.
Tip:
Na potření můžete použít jakýkoliv ovocný džem nebo rosol podle chuti. Měl by být výrazný a lehce nakyslý. Zkuste rakytník nebo meruňky.