Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Zataženo, déšť 5°C

Tvarohové kreace: Cheesecake s mákem, jablky a mandlemi

Fotografie
14. července 2010 | 17:23

SERIÁL: Tradiční koláč anglosaských zemí se před několika lety stal hitem i u nás. Korpus z drobených sušenek a náplň z jenmného sýru je chutný základ, který obstojí sám o sobě. Jde však velmi jednoduše variovat, dokonce k obměnám vybízí!

základní korpus
základní náplň

navíc:

100 g mletého máku + 2 lžíce třtinového cukru
1 velké jablko, bez jádřince, oloupané a nakrájené na malé kostičky
1 lžíci citronové šťávy
5 lžic jablečného nebo rakytníkového džemu
60 g opražených mandlových lupínků

Postup:

1. Smíchejte všechny suroviny ze základního receptu na náplň a krátce vyšlehejte na hladký krém. Oddělte zhruba třetinu krému do misky a rozmíchejte v něm mletý mák se 2 lžícemi cukru.

2. Kostičky jablek ihned promíchejte se lžící citronové šťávy a vmíchejte do bílé části krému.

3. Makovou směs vlijte na předpečený korpus. Přelijte krémem s jablky, formu přendejte do pekáče s vroucí vodou a vložte do trouby. Pečte ve vodní lázni stejně jako v předešlých receptech.

4. Před podáváním vyjměte z formy, povrch a vnější okraj koláče potřete džemem a ozdobte mandlemi. Krájejte ostrým nožem na řezy a podávejte.

Tip:

Na potření můžete použít jakýkoliv ovocný džem nebo rosol podle chuti. Měl by být výrazný a lehce nakyslý. Zkuste rakytník nebo meruňky.

Autor: red
Klíčová slova: cheesecake
Diskuse ke článku
.