Pondělí 23. prosince 2024
Svátek slaví Vlasta, zítra je Štědrý den / Adam a Eva
Oblačno, déšť se sněhem 2°C

Kurz pečení: Rozmanité variace na cheesecake

Fotografie
7. července 2010 | 13:54

SERIÁL: Tvarohový dort, jak se česky tradičnímu koláči z Ameriky říká, má mnoho možností. Základní korpus s náplní zapečený několik minut v troubě je chutný sám o sobě. V tomto seriálu se ale dozvíte na kolik způsobů je možné cheesecake obměnit.

Základní recept

Doba přípravy: 35 minut
Doba pečení: 60 minut

Budete potřebovat (na dortovou formu o průměru 23 cm):

Na korpus:
500 g máslových sušenek (např. Club Opavia)
200 g rozpuštěného másla + trochu másla na vymazání formy

Postup přípravy korpusu:

1. Předehřejte troubu na 180 °C a dortovou formu lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Dno z vnější strany pečlivě obalte alobalem.

2. Sušenky rozdrťte v mikrotenovém sáčku válečkem, v míse je smíchejte s rozpuštěným máslem a hmotu dejte do formy. Upěchujte rovnoměrně skleničkou s rovným dnem, tak aby dobře kopírovala dno i stěny formy. Pečte v předehřáté troubě 8 až 10 minut dozlatova a vyjměte. Korpus nechte trochu zchladnout, pak do něj vlijte náplň a pečte asi hodinu při teplotě 160 °C.

na základní náplň budete potřebovat:

750 g měkkého polotučného tvarohu
250 g mascarpone
200 g lučiny
5 velkých vajec
80 g jemného třtinového cukru nebo cukru krupice
špetku soli
2 vanilkové cukry
1 lžičku citronové kůry

V příštích dílech ukážeme, jak cheesecake můžete variovat!

Autor: Vendula Březinová
Klíčová slova: cheesecake, dobrou chuť
Diskuse ke článku
.
Související články