Třetí krok
Tento týden si jednotlivé záznamy porovnáte a odhalíte chyby, kterých se dopouštíte, takže se naučíte své stravování kontrolovat.
1. Čas jídla
Váš denní energetický příjem rozdělte do 4 až 5 menších porcí. Nevynechávejte snídani, je to porce energie, kterou tělo potřebuje po ranním probuzení. Poslední jídlo si vezměte do 18:00 hodin nebo nejdéle 4 hodiny před spaním.
Doporučené optimální rozložení příjmu energie během dne:
Snídaně | Svačina | Oběd | Odpolední svačina | Večeře | Snack |
1000 kJ | 400 kJ | 1400 kJ | 400 kJ | 1400kJ | 400 kJ |
2. Co jste snědla – množství energie
Ze záznamů o energetické hodnotě jídla zjistíte váš denní příjem a jeho rozložení během dne. Při redukci váhy by se měl příjem pohybovat okolo 5000 kJ. Podívejte se na rozpis v tabulce. Když svůj zažitý energetický příjem snížíte přibližně o 2000 kJ, dosáhnete adekvátního úbytku váhy 0,5 až 1 kg za týden. Pokud za týden hubnete rychleji, můžete energetický příjem trochu zvýšit.
3. Co jste při jídle dělala
Udělejte si na jídlo čas a pomalu si ho vychutnávejte. Jestliže jídlo spojujete s jinou činností, většinou zkonzumujete mnohem víc, aniž si to vůbec uvědomujete. Nemáte ve svých záznamech situace tohoto typu?
Snídaně: pobíhání po bytě a příprava snídaně pro děti.
Oběd: při práci, u počítače
Večeře: při televizi, při čtení novin...
Nepoznáváte v tom sebe sama? Pokud ano, zaměřte se na odstranění tohoto problému.
TŘETÍ RADA
Odhalte chyby, kterých se ve stravování dopouštíte. Pokuste se je napravit. Snižte svůj energetický příjem o 2000 kJ. Jezte často, pravidelně a malé porce. Nejlépe pětkrát denně.