Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Odstraňujeme chyby ve stravování - 3. díl

Zhubněte jednou provždy!
23. července 2008 | 10:16

Zapisovala jste si celý týden, co jste snědla a vypila? Máte tedy před sebou záznamy, které vám prozradí vaše stravovací návyky. Tyto údaje teď berte jako své největší pomocníky, protože vás budou provázet celým hubnutím.

Třetí krok

Tento týden si jednotlivé záznamy porovnáte a odhalíte chyby, kterých se dopouštíte, takže se naučíte své stravování kontrolovat.

1. Čas jídla

Váš denní energetický příjem rozdělte do 4 až 5 menších porcí. Nevynechávejte snídani, je to porce energie, kterou tělo potřebuje po ranním probuzení. Poslední jídlo si vezměte do 18:00 hodin nebo nejdéle 4 hodiny před spaním.

Doporučené optimální rozložení příjmu energie během dne:

Snídaně Svačina Oběd Odpolední svačina Večeře Snack
1000 kJ 400 kJ 1400 kJ 400 kJ 1400kJ 400 kJ

2. Co jste snědla – množství energie

Ze záznamů o energetické hodnotě jídla zjistíte váš denní příjem a jeho rozložení během dne. Při redukci váhy by se měl příjem pohybovat okolo 5000 kJ. Podívejte se na rozpis v tabulce. Když svůj zažitý energetický příjem snížíte přibližně o 2000 kJ, dosáhnete adekvátního úbytku váhy 0,5 až 1 kg za týden. Pokud za týden hubnete rychleji, můžete energetický příjem trochu zvýšit.

Zhubněte jednou provždy!
Autor: PROFIMEDIA.CZ

3. Co jste při jídle dělala

Udělejte si na jídlo čas a pomalu si ho vychutnávejte. Jestliže jídlo spojujete s jinou činností, většinou zkonzumujete mnohem víc, aniž si to vůbec uvědomujete. Nemáte ve svých záznamech situace tohoto typu?

Snídaně: pobíhání po bytě a příprava snídaně pro děti.
Oběd: při práci, u počítače
Večeře: při televizi, při čtení novin...

Nepoznáváte v tom sebe sama? Pokud ano, zaměřte se na odstranění tohoto problému.

TŘETÍ RADA

Odhalte chyby, kterých se ve stravování dopouštíte. Pokuste se je napravit. Snižte svůj energetický příjem o 2000 kJ. Jezte často, pravidelně a malé porce. Nejlépe pětkrát denně.

 

Autor: tam, len
Klíčová slova: bpž;bpz;dieta;hubnutí;
Související články