Květák je svým obsahem živin doslova dokonalou dietní potravinou. Je bohatý na vitamin C, draslík i stopové prvky jako jsou zinek, měď, jód a fluor. Na sto gramů obsahuje pouhých 0,9 g tuku a 2,5 g sacharidů, kterým se snaží většina dietářek vyhýbat. Při pouhých 142 kilojoulech na 100 g je to jedna z nejdietnějších surovin, jako si můžete dopřát. Je také skvělým zdrojem vlákniny, proto po něm nebudete mít hlad.
Jak na to?
Zařaďte do svého jídelníčku jeden květákový pokrm denně. K obědu si ho můžete dopřát místo běžné přílohy k masu. Skvěle chutná šťouchaný s ¼ brambor, mlékem, lžičkou másla a polévkou lžící parmezánu.
K večeři zkuste zapékaný s brynzou a česnekem. Nejdříve květák krátce povařte, pak rozdělte na hlavičky a ty pak restujte na olivovém oleji dozlatova. Vložte do zapékací nádoby, zalijte rozšlehaným vejcem a posypte brnydzou nebo jiným chuťově výrazným sýrem. Zapékejte na 200°C cca 15 minut.
Skvělý je upravený na kari či koření garam masala. Zde se používá syrový a na koření se pomalu dusí. Další možnou úpravou je třeba zapečené květákové pyré s mletým masem a sýrem.Lehká verze smaženého
Pokud milujete smažený květák, vyzkoušejte vařený, ochucený rozpuštěným máslem a lehce posypaný na másle restovanou strouhankou. Jedná se v podstatě o odlehčenou variantu smaženého květáku. Chutě jsou stejné, jen tuku a strouhanky výrazně méně.