7 tipů, jak vymést z jídelníčku skryté cukry | Pro ženy | Blesk.cz

7 tipů, jak vymést z jídelníčku skryté cukry

  • Naše potrvaviny jsou plné skrytých cukrů.
    31. července 2014 | 12:00

    Vyhýbáte se sladkému, ale váha ne a ne klesnout? Na vině může být skrytý cukr, který na vás číhá v potravinách, kde byste ho nečekali. Doporučená denní dávka přidaného cukru činí 6 čajových lžiček denně, ale většina z nás spotřebuje dvojnásobek. Cukr je totiž obsažený v řadě potravin, které ani nechutnají sladce. Máme pro vás tipy, jak skryté cukry objevit a zkrotit.
      

  • Cukr má tisíce jmen



    I zdravé tyčinky mívají dost cukru a jeho náhražek
    Na etiketách hledejte kromě slova „cukr“ také názvy:

    • fruktózo – glukózový sirup
    • třtinový cukr
    • melasa
    • med
    • javorový sirup
    • rýžový sirup
    • invertní cukr
    • glukóza
    • fruktóza
    • sacharóza (rafinovaný cukr)
    • dextróza (starý název pro glukózu) 

    Budete překvapeni, kolik těchto skrytých cukrů obsahují i na první pohled zdravé potraviny jako jogurty či cereálie.

  • Čtěte etikety

    I v šunce můžete najít cukr

     

    Cukry a jejich obdoby najdete v řadě potravin, kde byste je nečekali. Například v rajských omáčkách, krekrech, či dochucovadlech jako jsou hotové salátové dresinky, balsamico ocet a další. Ingredience jsou obvykle řazeny podle obsahu v produktu od nejvyššího. Pokud je tedy některých z cukrů na prvních pozicích, potravině se vyhněte, nebo s ní nakládejte jako se šafránem. 

  • Kupujte neslazené a neochucené

    Voda s citronem

     

    Vybírejte si produkty bez obsahu přidaného cukru. Pokud se vám nechce studovat etikety, vybírejte ty neochucené. Například jogurty si můžete dochutit čerstvým ovocem sami. Místo džusu zkuste přírodní mošty nebo vodu s citronem.

  • Pozor na absťák

    Cukr je třeba krotit postupně

    Vyloučit ze stravy veškerý přidaný cukr je pro běžného člověka téměř nemožné. Nevadí. Stačí, když jeho potřebu snížíte. A snižujte ji postupně, jinak vás přepadne absťák v podobě nezvladatelné chuti na sladké.

  • Kroťte cukry proteiny a zdravými tuky

    Oříšky a semínka obsahují zdravé tuky, které krotí cukry

    Nezdravé sacharidy pomáhají krotit zdravé tuky a proteiny. Zpomalují propady krevního cukru, tedy nástup pocitu hladu. K sacharidům tedy vždy přidávejte libové maso, vejce, ořechy, semínka, kvalitní oleje jako olivový, ořechový či kokosový. Do müsli si například přidejte mandle, ke světlému toastu vejce, jablko jezte s plátkem krůtích prsou či sýra.

  • Nejezte náhražky


    Umělá sladidla podporují přibírání na váze

    V žádném případě nepoužívejte náhražky. Dietní ochucené vody, bonbóny bez cukru a vše co obsahuje umělá sladidla. Podle nejnovějších výzkumů totiž také přispívají k tloustnutí. Když už nemůžete vydržet touhou po sladkém, sáhněte po kvalitním medu (pozor ty levné, vyrobené mimo EU často obsahují invertovaný cukr) nebo po Stévii.

  • Dopřejte si více chuti


    Skořiceje skvělé nekalorické dochucovadlo

    Místo sladidel přidejte do jídla více přírodních dochucovadel. Například vanilku (vanilkový extrakt), citronovou kůru, skořici či kakao. Koření navíc pomáhá regulovat hladinu krevního cukru.

     

Diskuse ke článku
.