Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Žádná kila po Váncích: Hodujte letos o Štědrém večeru zdravě!

Česká vánoční večeře je prý druhá nejtučnější. Když ale uděláte pár drobných úprav, pochutnáte si a navíc uštříte dost kalorií.
23. prosince 2013 | 08:00

Rybí polévka, smažený kapr, případně vepřový řízek, a majonézový bramborový salát. Také u vás vypadá štědrovečerní večeře jako noční můra výživových poradců? Pak zkuste letos opustit tradice a připravte si zdravější variantu!

„Tradice smaženého kapra se salátem vůbec není nijak stará,“ upozorňuje výživová poradkyně Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Petra Rejzková. „Popravdě řečeno by se naši předkové hodně divili, kdybychom je na Štědrý večer pozvali na večeři. Takže nemusíte mít žádné výčitky, pokud si menu upravíte podle sebe.

Ryba jako ryba?

Kapr je u nás tradiční a stále velmi oblíbenou rybou, i když kvůli své specifické chuti má i řadu zapřisáhlých odpůrců. Navíc mu pomyslné body ubírají i kosti, s nimiž se musíme při jeho konzumaci poprat.

Kapr
Autor: Profimedia.cz
Pokud mu však tyhle maličké vady na kráse odpustíte a jste jeho fanoušky, určitě jej nebudete o Vánocích chtít vyměnit za cokoli jiného. Kapra ale vůbec není třeba smažit, zkuste jej letos upéct v troubě – na troše olivového oleje s bylinkami. Skvěle vynikne jeho chuť a oproti klasické úpravě získáte pochoutku s mnohem nižším počtem kalorií!

losos
Autor: Shutterstock.com
Jestli ovšem nepatříte mezi milovníky kaprů, není nutné se ryby vzdávat úplně – v obchodech dnes seženete spoustu jiných druhů. „Na českých stolech se velmi rychle zabydluje losos, který má mnohem jemnější chuť, takže mu snadno podlehnout i lidé, kteří jinak ryby příliš nejedí. A opečený na pánvi na olivovém oleji a zakapaný citronem chutná skvěle,“ nabízí výživová poradkyně další možnost sváteční večeře.

losos
Autor: profimedia.cz
Jak dodává, není nutné vyměnit kapra pouze za lososa, připravit můžete jakoukoli rybu, jen byste se při jejich přípravě rozhodně měli vyhnout smažení!

Co s řízkem a polévkou

546895:gallery:true:truePokud je pro vás ryba jedno velké NE (a je to škoda, protože se tím připravujete o spoustu důležitých živin), takže ji po léta nahrazujete při štědrovečerní večeři vepřovým řízkem, zkuste letos tuhle tradici úplně zrušit. Raději podávejte maso nesmažené, na přírodní způsob. Zkuste vepřové nahradit kuřecím nebo libovým hovězím. Ale určitě maso nesmažte, to je totiž nejnezdravější způsob úpravy, který můžete zvolit.

Rybí polévka je klasikou štědrovečeního stolu
Autor: Foto Tatra
Další nástrahu skrývá rybí polévka – řada tradičních receptů doporučuje polévku zahustit, případně dochutit spoustou smetany. Přitom tyhle úpravy už jsou skoro zbytečné. Polévku můžete připravit jako jednoduchý rybí vývar se zeleninou. Už ji nezahušťujte, nechte ji odlehčenou a z vrchu seberte tuk.

V receptech se smetanou použijte smetanu s nízkým obsahem tuku – chuť je stejná, ale kalorií je mnohem méně. Pokud si polévku navíc zpestřujete osmaženým pečivem, je lepší „smažit“ ho na pánvi nasucho, případně dát jej na pečicí papír na pekáči do trouby.

Salát? Salát!

bramborový salát
Autor: Shutterstock
Co by to bylo za štědrovečerní večeři bez bramborového salátu. Jen v málokteré rodině by jej strávníci byli ochotni vyměnit za něco úplně jiného. Ale i pro bramborový salát existuje řada zdravějších alternativ. Stačí, když alespoň polovinu majonézy nahradíte jogurtem.

bramborový salát
Autor: Hellmann´s
Mimochodem, skvěle chutná salát pouze s jogurtovou zálivkou. Vynechat můžete také uzeninu, ale pokud si ji nedokážete odpustit, sáhněte tentokrát po kvalitní šunce – s vysokým obsahem masa a nejlépe nízkým obsahem soli. Sterilovanou zeleninu můžete nahradit zeleninou čerstvou. Uvidíte, že získáte zajímavou a hlavně velmi osvěžující kombinaci.

Autor: brig