Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Jak se o svátcích nepohádat aneb Užijte si Štědrý den v klidu a pohodě

Vysvětlete rodině, co je pro vás důležité a v čem jste ochotná ze svých představ ustoupit, a požádejte ji o velkorysost, ale i o pomoc.
21. prosince 2013 | 08:00

Místo pohody stres, honička a napětí. Takhle vypadá u spousty z nás adventní odpočítávání. Není divu, že na Štědrý den nám "dojdou baterky" a vybuchneme doslova jako přetlakovaný papiňák.

Vím, že člověk se nemá tolik honit, že stačí pár druhů cukroví, že se salátem mi můžou pomáhat děti, i to, že vlastně o nic nejde, ale nemůžu si pomoct. Tolik si přeji, aby u nás doma byli během Štědrého dne všichni krásně oblečení, slavnostně naladění, říkali si jen krásné věci a usmívali se na sebe. A běda, když to tak není. Přiznám se. Před pěti lety jsme se čtyřiadvacátého odpoledne (po mé měsíční předvánoční honičce) oblékli, vzali dobroty pro zvířátka a vyrazili celá rodina na romantickou procházku. Prostě idylka! Jenže děti mi ji kazily. Začaly se dohadovat a pošťuchovat. Chvíli jsem se snažila tvářit, že mi to nevadí, ale nakonec jsem vztekle mrskla krabičkou s dobrotami, zařvala jako tur, že mi můžou všichni vlézt na záda, a se slzami v očích se vydala zpátky k domovu. Prostě mi bouchly saze.

Učebnicový příklad

"Příčinou vánočních konfliktů je nejčastěji stres nahromaděný z předvánočního shonu a pocit, že na Vánoce musí být už vše krásné, ideálně prožité, harmonické a dokonalé," přesně popsala můj případ psycholožka z Institutu partnerských vztahů Alex Doležalová. Navíc tvrdí, že když se k tomu všemu přidají silné emoce a nereálná očekávání, můžete se klidně dostat do konfliktu kvůli tomu, kdo na poslední chvíli vyluxuje, kdy pojedete navštívit rodiče nebo babičku, proč není čas válet se v posteli, kdo moc drobí, když mlsá cukroví, kdo tráví moc času u počítače, místo aby romanticky rozjímal…

Den, kdy chceme štěstí

Takže je to jasné. Nervuje nás příprava Vánoc, setkávání s příbuznými (zvlášť když je dvakrát nemusíme), ale také chceme všeho moc najednou. Jenže proč by měla zčistajasna nastat idylka jen proto, že jsou Vánoce? Když na tom nebudeme pracovat celý rok, žádných zázraků v jeden prosincový den se prostě nedočkáme. A týká se to vás, vašich dětí i partnerů. "Hádky jsou v období kolem Vánoc velmi časté, ale krizi prožívají i páry, v nichž jeden chce vztah posunout dále a druhý se k tomu nemá - například žena touží, aby ji partner požádal o ruku, a on to nedělá. Nebo jeden z páru touží po dítěti a druhý to odmítá. V čase Vánoc jsou tyto rozpory prožívané mnohem silněji, zejména proto, že lidé rekapitulují a touží po šťastné budoucnosti," říká Alex Doležalová.

Aby letos svátky proběhly opravdu v klidu, měla byste...

...plánovat
Dohodněte se, co během volna budete dělat - koho navštívíte, co budete všechno připravovat, co naopak necháte být. "Jednoduše si s partnerem slaďte představy o tom, jak chcete Vánoce prožít. Jestli budete pracovat, kam pojedete, co nebudete dělat," říká Alex Doležalová.

..."jet" vlastním tempem
Vaše kolegyně před svátky leští všechny příbory, blýskají parkety a luxují i kočce kožich. Vám to ovšem může být srdečně jedno. Nenechte se strhnout ani reklamami, ani vystresovanými kamarádkami. Vy přece nejlíp víte, co zvládnete ještě v klidu, a co už je na vás moc.

...být nedokonalá
To je rada, kterou si letos napíšu na lednici a třikrát denně si ji budu připomínat. Udělejte si všechno podle svého a na dokonalost se vykašlete. Nikdo ji neocení. Stejně jako moje děti, kterým udělá větší radost, když budu v pohodě než nablýskaný byt se spoustou dárků, ale s vyčerpanou a naštvanou mámou.

...dělat normální věci
Na adventní přípravu si vyčleňte jen určitý čas (třeba tři hodiny týdně) a zbytek se chovejte docela normálně (jděte na kafe s kamarádkou, nechte si obarvit vlasy, navštivte sestřenici…), jako by se zas tak moc nedělo. Vánoce si máte užít, ne se jimi nechat pohltit.

...hodně spát
Pokud ošidíte spánek a odpočinek, budete nevrlá, podrážděná a kdykoli připravená jít do konfliktu. Unavené tělo toho prostě moc nezvládne a stejně jako vaše psychika se pak sesype jako domeček z karet.

...být tolerantní
Vysvětlete rodině, co je pro vás důležité a v čem jste ochotná ze svých představ ustoupit, a požádejte ji o velkorysost, ale i o pomoc. Za to nabídněte, že budete ochotná přehlížet jejich drobky na podlaze nebo posunutou záclonu na okně v dětském pokojíčku.

...dojít si pro radu
"Lidé často chodí těsně po vánočních svátcích, protože potřebují řešit konflikty a krize. Navíc se cítí unavení, touží po nových začátcích, nových předsevzetích, přicházejí si pro pomoc s hubnutím. Mají celkově pocit, že potřebují změnu, že jejich vztah není dobrý, protože se stejně ,pořád hádají‘. Mnohdy by přitom stačilo, aby partneři přišli k psychologovi včas ještě před Vánocemi a aby se v přítomnosti odborníka dohodli, jak svátky prožijí, nechali si vysvětlit, jaké krizové situace můžou nastat. Po takové předvánoční návštěvě by byli na stres mnohem lépe připravení a svátky by prožili v klidu a pohodě," radí Alex Doležalová.

Rozhodně nesmíte...

... propadat panice
Zhluboka dýchejte a seškrtejte letošní seznam povinností na polovinu.

...chtít zázraky
Jestli jste celý rok vynervovaná, neklape vám to s manželem a na děti nemáte moc času, těžko můžete čekat, že se to mávnutím kouzelného proutku jen pro jeden den všechno změní. Buďte realistka.

Autor: MAJ