Netradiční bramborové saláty z naší redakce: Zpestřete si letos vánoční tabuli!
Vánoce si neumíme představit bez voňavého stromku, dárku, smaženého kapra a také bez bramborového salátu. Pokud máte letos chuť na změnu, vyzkoušejte některý z našich netradičních salátů, které oživí vaší štědrovečerní tabuli a potěší chuťové buňky celé rodiny.
Babiččin salát doporučuje redaktorka Andrea
Suroviny (6 porcí):
- 1kg brambor
- 3ks vajíčka natvrdo
- 1ks menší cibule
- 5ks kyselé okurky
nálev:
- 2 PL cukr moučka
- 1 ČL soli
- 1/2 PL octa
Postup:
Brambory uvaříme ve šlupce, nejlépe jeden den předem. Duhý den je oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, která dáme do mísa. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vejce a kyselé okurky.
Nálev připravím smícháním cukru, solí a octa ve čtvrt litru vlažné vody. poté přilijeme do mísy a vše pečlivě promícháme.
...Autor: ShutterstockSalát z křupavých brambor a kaštanů doporučuje redaktorka Olga
Suroviny (4 porce):
- 600 g brambor
- 200 g jedlých kaštanů
- 300 ml vody
- 100 g kyselých okurek
- 3 lžíce oleje
- 4 lžíce majonézy Hellmann´s
- 1 malá cibulka
- hrst sekané pažitky
- sůl a pepř
Postup:
...Autor: ShutterstockKaštany na špičce nakrojíme a vaříme ve vodě zhruba 45 minut doměkka. Scedíme, necháme vychladit a oloupeme. Kaštany pokrájíme na čtvrtky, brambory oloupeme a nakrájíme na hrubé kostky, nasypeme do nepřilnavé pánve, přilijeme vodu a umístíme nad silný plamen. Za občasného míchání vaříme a necháme odpařit veškerou tekutinu. Pak ztlumíme plamen, přidáme olej a brambory pomalu smažíme 15 až 20 minut, občas promícháme.
Okurky a cibulku pokrájíme na malé kostičky, pažitku nasekáme. Brambory rozložíme na ubrousku a necháme odsát tuk, pak je osolíme, opepříme, promícháme s kaštany, majonézou, cibulkou, okurkami a nasekanou pažitkou a ihned podáváme.
Bramborový salát se sušenými rajčaty doporučuje redaktorka Lenka
Suroviny (na 4 porce):
- 600 g brambor
- 8-10 kousků sušených rajčat v olivovém oleji
- 1 větší červená cibule
- kapary podle chuti
- 3 PL zakysané smetany
- 3 PL majonézy
- 1 PL citronové šťávy
- 1 PL olivového oleje (můžete použít ten ze sušených rajčat)
- bylinky podle chuti (provensálské nebo oregano)
- sůl
- pepř
Postup:
...Autor: ShutterstockBrambory ve slupce důkladně omyjte a uvařte v mírně osolené vodě do měkka. Slijte, oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Sušená rajčata nasekejte na menší kusy, očištěnou cibuli překrojte na poloviny a nakrájejte na tenké plátky. Kapary slijte. Brambory dejte do větší mísy, přidejte pokrájená rajčata a posypejte bylinkami. Vše pokapejte olivovým olejem a šťávou z citron.
Přidejte zakysanou smetanu a majonézu a důkladně promíchejte. Opatrně vmíchejte kapary. Podle chuti opepřete a dosolte. Pozor ale, pokud jsou kapary naložené ve slaném nálevu. Před podáváním nechte alespoň 2 hodiny odstát na chladném místě.