Netradiční bramborové saláty z naší redakce: Zpestřete si letos vánoční tabuli! | Pro ženy | Blesk.cz

Netradiční bramborové saláty z naší redakce: Zpestřete si letos vánoční tabuli!

  • Udělejte si letos netradiční bramborový salát podle našich receptů.
    22. prosince 2013 | 08:00

    Vánoce si neumíme představit bez voňavého stromku, dárku, smaženého kapra a také bez bramborového salátu. Pokud máte letos chuť na změnu, vyzkoušejte některý z našich netradičních salátů, které oživí vaší štědrovečerní tabuli a potěší chuťové buňky celé rodiny.

  • Babiččin salát doporučuje redaktorka Andrea

    Suroviny (6 porcí):

    • 1kg brambor
    • 3ks vajíčka natvrdo
    • 1ks menší cibule
    • 5ks kyselé okurky

    nálev:

    • 2 PL cukr moučka
    • 1 ČL soli
    • 1/2 PL octa

    Postup:

    Brambory uvaříme ve šlupce, nejlépe jeden den předem. Duhý den je oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka, která dáme do mísa. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vejce a kyselé okurky.

    Nálev připravím smícháním cukru, solí a octa ve čtvrt litru vlažné vody. poté přilijeme do mísy a vše pečlivě promícháme.

    ...
  • Salát z křupavých brambor a kaštanů doporučuje redaktorka Olga

    Suroviny (4 porce):

    • 600 g brambor
    • 200 g jedlých kaštanů
    • 300 ml vody
    • 100 g kyselých okurek
    • 3 lžíce oleje
    • 4 lžíce majonézy Hellmann´s
    • 1 malá cibulka
    • hrst sekané pažitky
    • sůl a pepř

    Postup:

    ...

    Kaštany na špičce nakrojíme a vaříme ve vodě zhruba 45 minut doměkka. Scedíme, necháme vychladit a oloupeme. Kaštany pokrájíme na čtvrtky, brambory oloupeme a nakrájíme na hrubé kostky, nasypeme do nepřilnavé pánve, přilijeme vodu a umístíme nad silný plamen. Za občasného míchání vaříme a necháme odpařit veškerou tekutinu. Pak ztlumíme plamen, přidáme olej a brambory pomalu smažíme 15 až 20 minut, občas promícháme.

    Okurky a cibulku pokrájíme na malé kostičky, pažitku nasekáme. Brambory rozložíme na ubrousku a necháme odsát tuk, pak je osolíme, opepříme, promícháme s kaštany, majonézou, cibulkou, okurkami a nasekanou pažitkou a ihned podáváme.

  • Bramborový salát se sušenými rajčaty doporučuje redaktorka Lenka

    Suroviny (na 4 porce):

    • 600 g brambor
    • 8-10 kousků sušených rajčat v olivovém oleji
    • 1 větší červená cibule
    • kapary podle chuti
    • 3 PL zakysané smetany
    • 3 PL majonézy
    • 1 PL citronové šťávy
    • 1 PL olivového oleje (můžete použít ten ze sušených rajčat)
    • bylinky podle chuti (provensálské nebo oregano)
    • sůl
    • pepř

    Postup:

    ...

    Brambory ve slupce důkladně omyjte a uvařte v mírně osolené vodě do měkka. Slijte, oloupejte a nakrájejte na větší kostky. Sušená rajčata nasekejte na menší kusy, očištěnou cibuli překrojte na poloviny a nakrájejte na tenké plátky. Kapary slijte. Brambory dejte do větší mísy, přidejte pokrájená rajčata a posypejte bylinkami. Vše pokapejte olivovým olejem a šťávou z citron.

    Přidejte zakysanou smetanu a majonézu a důkladně promíchejte. Opatrně vmíchejte kapary. Podle chuti opepřete a dosolte. Pozor ale, pokud jsou kapary naložené ve slaném nálevu. Před podáváním nechte alespoň 2 hodiny odstát na chladném místě.

Diskuse ke článku
.