Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Proč je důležité udělat si pauzu na oběd? Pro krásu, zdraví i motivaci k práci

Nevynechávejte obědovou pauzu, je prospěšná nejen zdraví, ale také vaší psychice.
9. října 2013 | 12:50

Vynecháváte obědovou pauzu a místo ní zhltnete jen tak u počítače housku nebo salát? Pak si zaděláváte na mnoho problémů. Obědová pauza je totiž zdraví prospěšná, motivuje k práci a utužuje kolektiv.

Nechodíte na oběd? Snižujete si motivaci k práci

Neobědváte? Pak si koledujete o syndrom vyhoření. Možná si myslíte, že jste příliš zaneprázdnění na to, abyste si na hodinku odskočili od pracovního stolu a najedli se, ale věřte, že tomu tak není. Ráno je každý z nás plný energie, ale v půlce dne už je elánu méně. A právě to je čas, kdy je potřeba načerpat novou energii, odpoutat pohled od počítače, cestou na oběd se nadýchat čerstvého vzduchu a okysličit tak mozek. Uvidíte, že až se vrátíte zpět, napadnou vás nové strategie a vaše produktivita bude vyšší.

oběd
Autor: Shutterstock.com
Obědová pauza zlepšuje náladu

Jestli máte náročný pracovní den, pak kolem oběda často podlehnete stresu, dostaví se špatná nálada a na obzoru může být i nějaká ta pracovní rozepře. Díky pauze, během které si nad dobrým jídlem a hlavně díky změně prostředí, vyčistíte hlavu, může být zdrojem lepší nálady a přívalu nové energie.

velké břicho
Autor: Shutterstock.com
Oběd je zdraví prospěšný

Divíte se, že od té doby co pracujete v kanceláři, jste přibrali nějaké to kilo, zhoršilo se vám zažívání a dokonce i pleť? Není čemu se divit, rychlé zhltnutí jídla, které je navíc často nezdravé a často jej konzumujete až pozdě odpoledne, vašemu tělu ani kráse neprospívá. Takové stravování zpomaluje metabolismus a podporuje ukládání tuku v tkáních a také zvyšuje hladinu krevního cukru. Navíc jej často rychle naládujete a s ním se vám do žaludku dostává velké množství vzduchu, který způsobuje nadýmání. Místo sendviče si proto raději dejte opravdové a dobré jídlo v restauraci nebo si jej přineste z domova a snězte mimo kancelář, kde se nebudete dívat do žádného monitoru ani obrazovky. I vaše oči potřebují pauzu.

oběd
Autor: Shutterstock.com
Tmelení kolektivu je důležité

Společný oběd s kolegy je jednou z aktivit, která stmeluje kolektiv. Vypněte telefon a povídejte si jako přátele o jiných věcech než jsou vaše pracovní povinnosti. Dozvíte se o svých spolupracovnících mnohem více a často právě u oběda najdete společnou řeč snáze, než za pracovním stolem, což bude pro další práci velice prospěšné.