Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

10 tipů, jak ušetřit za benzin či naftu

S rostoucí cenou pohonných hmot se přímo úměrně zvyšují i náklady na rodinný rozpočet.
11. ledna 2013 | 14:00

S rostoucí cenou pohonných hmot se přímo úměrně zvyšují i náklady na rodinný rozpočet. Jak můžete jezdit úsporněji a ušetřit za benzin? Přinášíme pár tipů.

Tip č. 1
Změňte své cestovní návyky. Opravdu musíte jet všude autem? Zkuste využít i hromadnou dopravu. Když dáte přednost chůzi a jízdě na kole nebo na bruslích, pomůžete tím nejen životnímu prostředí, ale hlavně svému zdraví.

Tip č. 2
Plánujte si cestu dopředu. Při jedné jízdě se snažte zařídit co nejvíc věcí najednou a vyhýbejte se jízdám v dopravní špičce.

Tip č. 3
Pokud si pořizujete auto, berte v úvahu jeho spotřebu a jízdní vlastnosti. Udržujte auto v dobrém technickém stavu. Mějte vždy správně nahuštěné pneumatiky.

Cena benzínu stále roste.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM
Tip č. 4
Odstraňte z auta zbytečné věci. Kufr není pojízdné skladiště a každý kilogram navíc je znát. Také střešní nosič zvyšuje odpor vzduchu, a tím i spotřebu.

Tip č. 5
Nepoužívejte v autě spotřebiče, když nemusíte. Topení, vyhřívání zrcátek, oken nebo sedadel, vnitřní osvětlení nebo autorádio, to vše spotřebu zvyšuje. Stejně jako klimatizace.

Tip č. 6
Jezděte efektivně, tedy plynule. Předvídejte, abyste nemuseli jezdit způsobem brzda-plyn. Nejkratší cesta nemusí být nutně nejlepší. Při jízdě po okruhu sice ujedete pár kilometrů navíc, ale zato se vyhnete popojíždění v kolonách.

Tip č. 7
Jezděte pomalu. Snížit spotřebu vám pomůže dodržování rychlostních limitů. Je jasné, že jestli po dálnici jedete rychlostí 110 km/hod nebo 145 km/hod, na spotřebě se to určitě projeví.

Ženy jsou všeobecně pozornější řidičky
Autor: profimedia.cz
Tip č. 8
Rozjíždějte se plynule, co nejdříve se snažte řadit na vyšší rychlostní stupeň, ale otáčky by vám nikdy neměly klesnout pod 1500 za minutu. Ale zároveň motor zbytečně nevytáčejte nad 3000 otáček za minutu.

Tip č. 9
K brzdění používejte motor. Dojíždíte-li na křižovatce nebo při cestě z kopce, často stačí jen sundat nohu z plynu, nemusíte hned zařazovat volnoběh a brzdit.

Tip č. 10
Při delším stání (na železničním přejezdu, když na někoho čekáte) vypínejte motor.

Autor: len