Polojasno 24°C

Když auto řídí za nás: Nebojte se parkování, je tu asistent!

20. prosince 2012 | 12:56

Máte problém zaparkovat do řady aut? Přestáváte kvůli tomu řídit? Zbytečně. Pořiďte si automobil s parkovacím asistentem, který vůz odklidí těsně k obrubníku za vás.

Chytré bezpečnostní systémy už dávno nejsou výsadou luxusních limuzín, ale prorůstají i do menších a dostupnějších aut. Spoustu prvků, které ještě před pár lety vypadaly jako sci-fi, si dnes můžete pořídít do rodinného vozu v hodnotě kolem 600 000 korun – třeba do Volkswagenu Passat, kterého jsme při testu využili. Za volantem se střídala začínající řidička a zkušený motoristický redaktor.

Jako první nás zaujalo samočinné parkování, které pořídíte za příplatek 19.100 korun.

Jak funguje:

Systém aktivujete tlačítkem a projíždíte kolem řady stojících aut. Senzory vyhledají prostor pro zaparkování, ohlásí jej na displeji a pak už stačí jen zařadit zpátečku, pustit volant, lehce přidávat plyn a vůz zajede do mezery sám. Zvládne jak příčné, tak podélné parkování a stejným způsobem umí z mezery i vyjet ven.

Senzory vyhledají prostor pro zaparkování, ohlásí jej na displeji a pak už stačí jen zařadit zpátečku, pustit volant, lehce přidávat plyn a vůz zajede do mezery sám.
Autor: Svět motorů

Názor řidičky redaktorky:

Naprostá bomba! Spása pro lidi, jako jsem já. Couvání do řady je pro mě utrpení. Než bych jela do centra Prahy autem, raději sednu na metro. Za tenhle systém bych dvacet tisíc obětovala s radostí, moc se mi líbí. Zaparkuje i tam, kam bych se sama nikdy nepustila a hlavně stokrát rychleji.

Parkovací asistent je skvělou pomůckou pro řidiče, kteří mají problém s parkováním.
Autor: Svět motorů

Za spolupráci děkujeme časopisu Svět motorů.

Autor: Jiří Baborský, Lenka Chvostová