Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Co když natankujete benzín místo nafty? Může jít i o život!

Video se připravuje ...
Co dělat, když si na pumpě spletete palivo?
VIDEO: Ondřej Lilling
7. června 2019 | 12:00

Může se to stát každému. Jedete v autě na benzin, omylem ale sáhnete po pistoli s naftou. Nebo naopak natankujete benzin do nádrže na naftu. Co teď? Reagovat byste měli okamžitě, jakmile si svou chybu uvědomíte a hlavně s autem nikam neodjíždět!

Některá moderní auta na benzin už mají speciální hrdla nádrže, do nichž naftovou pistoli naštěstí nenacpete, ani kdybyste se rozkrájeli. Natankovat s větší naftovou pistolí nesprávné palivo je ostatně obtížnější i u benzinového auta s klasickou nádrží. Jak nám ale potvrdil Jan Kubeš, vedoucí oddělení techniky z Porsche ČR, stát se to může.

Když natankujete naftu do benzinového auta, poznáte to poměrně snadno, protože vozidlo bude mít nepravidelný chod. Vůz, co nejdříve odstavte a nechte vyčistit palivový systém, aby nedošlo k poškození katalyzátoru.

V případě opačném, a to když natankujete benzín do naftového vozu, je to ještě horší. „Pro auto může mít taková záměna fatální následky, v nejhorším případě dojde dokonce k požáru vozu,“ upozorňuje Jan Kubeš.

Jak se tedy správně zachovat, když k něčemu podobnému dojde? V obou případech byste rozhodně neměli s autem odjíždět, ani jej startovat, ale jednat hned, jakmile si chybu uvědomíte! Zavolat asistenční službu a nechat vyčistit palivový systém.