Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Šílený věděc tvrdí: Ženy po ovulaci dokáží vyčmuchat hada!

Žena a had - odvěké téma, kterému se věnují naplno i v Japonsku
9. března 2012 | 14:42

Absurdní vědec Nobuo Masataka přišel s "převratným" objevem. Ženy jsou prý skvělým detektorem jedovatých hadů, kteří se plazí v trávě. Ovšem pouze v případě, kdy mají těsně po ovulaci! Opravdu neuvěřitelné, na co může vědec dostat grant, že?

Ženy, kterým právě skončila ovulace, dokážou odhalit, že se někde v jejich okolí vyskytuje had, rychleji než v jiné části menstruačního cyklu. Tomuto neobvyklému výzkumu, o němž informuje agentura AFP, se věnoval jistý vědec z univerzity v Tokiu.

S hadem na schovku!

Nobuo Masataka zkoumal šest desítek žen ve věku, kdy mohou mít děti, v různé části menstruačního cyklu. Všem ukazoval devět obrázků, přičemž jen na jednom z nich byl had mezi květinami. Na zbývajících osmi byly pouze květiny. Ukázalo se, že ty ženy, které plaza dokázaly objevit nejrychleji, se nacházely v takzvané luteální fázi, jež následuje bezprostředně po ovulaci.

Žena a had - odvěké téma
Autor: Profimedia.cz

Tato studie přispívá k teoriím, podle kterých mají lidé vrozenou schopnost reagovat na hrozící nebezpečí, jaké pro člověka představují třeba jedovatí hadi, tvrdí Masataka.

Vědci během dřívějších výzkumů zjistili, že tuto vlastnost mají i malé, třeba jen osmiměsíční děti. V případě žen zřejmě reflex ovlivňují hormony. Ženy totiž mohou být ve fázi těsně po ovulaci těhotné a mohou se podvědomě snažit ochraňovat plod.

Příště vezměte ženskou!

Příště, až půjdete do lesa, či na louku natrhat si čerstvé jarní kvítí, vyhledejte nejbližší osobu ženskému pohlaví (samozřejmě tu, která má bezprostředně po ovulaci) a vezměte ji s sebou. Bude vám krýt záda, zatímco vy se budete těšit z krásné květeny.

Jaképak další převratné objevy k nám z Japonska ještě dorazí?


Autor: ema, ČTK