Kdybyste potřebovali další důvod, proč letos nachytat více slunečních paprsků, nová studie ukázala, že vitamin D chrání před rakovinou tlustého střeva. Kolorektální karcinom, jinak také rakovina tlustého střeva nebo konečníku, je třetí nejčastější příčinou úmrtí na rakovinu u mužů i žen. Riziko vzniku této rakoviny navíc stoupá s věkem.
Vše je trochu jinak
Několik předchozích studií vazbu mezi vitaminem D a kolorektálním karcinomem neprokázalo. Důvod ale byl ten, že testování podstoupilo málo účastníků v příliš krátké době. Někteří lidé navíc ani nedodržovali pokyny v průběhu testování.
Nová studie však udává opravdové důkazy. Výzkumníci analyzovali více než 5700 případů s rakovinou tlustého střeva a také 7100 lidí bez tohoto onemocnění. Na testování se podíleli lidé z Ameriky, Evropy i Asie.
Vědci zjistili, že potřebné množství vitaminu D, které by nás mohlo před tímto typem rakoviny ochránit, je mnohem vyšší než to, které bylo doposud doporučováno. Nynější dávka vitaminu D nás ochrání maximálně před osteoporózou.
Jeho nedostatek je problém
Tři čtvrtiny dospívajících a dospělých mají nedostatek vitaminu D. Studie z roku 2014 ukázala, že nedostatkem trpí až 1 miliarda lidí. Chybějící vitamin se často projevuje únavou, depresemi, bolestmi kloubů, kostí, svalů a zad, zhoršeným hojením ran, padáním vlasů nebo oslabenou imunitou.
Riziko nedostatku vitaminu se zvyšuje s přibývajícím věkem, s nadváhou a obezitou, sníženou konzumací ryb a mléčných výrobků, nadměrným používáním opalovacích krémů a krátkým pobytem venku.
Dr. Minsig Choi, ředitel oddělení gastrointestinální lékařské onkologie v New Yorku, řekl, že hladinu vitaminu D mohou zlepšit změny ve stravování, ale nejdůležitějším zdrojem je stejně sluneční záření.
To je sice dobrá zpráva, ale s opalováním opatrně, slunce může pomoci i uškodit. Vyhnete se sice rakovině tlustého střeva, jenže sluneční záření vám může způsobit rakovinu kůže. Proto nikdy nezapomínejte na ochranu v podobě opalovacích krémů a vystavování se slunci jen po přiměřenou dobu a mimo vysoké teploty.
Prevence je důležitá
Vedle potřeby udržování si zdravé hladiny vitaminu D v těle výzkum ukazuje, že nejdůležitější je zdravě se stravovat, udržovat si správnou tělesnou váhu, být fyzicky aktivní a vyhnout se tabáku, který zapříčiňuje vznik mnoha dalších druhů rakoviny. Ti, kteří mají rakovinu tlustého střeva v rodinné anamnéze, by měli začít s prevencí co nejdříve.