Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Bolestivá menstruace? Zapomeňte na léky, vyzkoušejte horkou vodu nebo sex!

  • Na bolavou menstruaci si nemusíte brát hned prášek.
    26. února 2016 | 06:00

    Věděly jste, že když vás chytnou bolesti při menstruaci, nemusíte hned sahat po lécích? Pomáhá spousta přírodních způsobů, jak se obtíží zbavit. Pomocníkem je dokonce i sex.

  • Horká vana

    Dejte si při menstruační bolesti pořádnou horkou sprchu!
    Autor: Shutterstock.com
    Hodně žen si myslí, že když menstruují, jsou teplá voda nebo sprcha pro ně to nejhorší. Opak je pravdou. Teplo uvolňuje stahy svalů. Nejjednodušším způsobem je vlézt si do vany s teplou vodou nebo pod horkou sprchu. Pokud jde o vanu, jen připomínáme, že je důležité si předtím důkladně umýt celé tělo, nohy i ruce, a po dobu koupele použít tampon. Po lázni si alespoň na hodinu lehněte do postele s ohřívací lahví. Křeče by měly povolit.
  • Použijte horký ručník nebo osušku

    Na bolavou menstruaci pomůže i teplý ručník kolem břicha.
    Autor: Shutterstock.com
    Dobře poslouží i horký ručník, který nahřejete na radiátoru. Když není zbytí, dá se použít i horký vzduch z fénu. Omotejte si ho pak kolem pasu, kříže a podbřišku. Přikryjte se i další dekou a odpočívejte, jak nejdéle to jde.
  • Sexuální aktivita

    Menstruace
    Autor: shutterstock
    Od menstruačních křečí může kupodivu pomoci i sex a orgasmus. Za bolesti může mimo jiné i rozbouřená hladina hormonů. Když se milujete s partnerem a máte orgasmus, tělo se uklidní, děloha se dostatečně prokrví a bolesti ustoupí. Při "sexování" během menses je ale třeba zachovávat zvýšenou hygienu a milovat se jen se stálým partnerem – ohrožení nákazou některou z pohlavních nemocí nebo infekcí je totiž v této situaci daleko vyšší.
  • Dopřejte si sladkosti

    Čokoláda
    Autor: Shutterstock.com
    Přestože se vám to může zdát podivné, tento trik patří mezi nejúčinnější nemedicínské způsoby, jak se zbavit potíží při menstruaci. Důvodů je několik. Při mlsání vnímáte lahodnou chuť dobroty, kterou jste si vybraly – třeba skvělé čokolády nebo jindy odříkaného dortíku. Na bolest se přestanete soustředit. Zároveň se ve vašem těle zvyšuje hladina endorfinů, které ve vás navozují příjemné pocity a ty nepříjemné potlačují.
  • Napijte se čaje

    Bylinky pomohou zahnat různé neduhy.
    Autor: profimedia.cz
    A to nejlépe skořicového. Pomáhají ale jakékoli teplé tekutiny, dokonce se skvěle osvědčil i silný horký masový vývar. Pomoct můžou i teplé mléko, káva nebo kakao. Velmi účinné jsou čaje, přičemž nejlepší jsou skořicový a zázvorový. Obě tyto ingredience působí přímo proti bolesti a tlumí ji. Pomáhají dokonce i při silnějších křečích. Skořice i zázvor mají také protizánětlivé účinky – někdy míváme bolestivou menstruaci kvůli prochlazení, takže tyto čaje nám pomůžou i proti zánětu a infekci.
  • Cvičení i prevence

    Pozdrav slunci
    Autor: Shutterstock.com
    Ideální je jóga. Už i kvůli jejímu celkově relaxačnímu účinku. Konkrétně cvik, který zabírá skvěle, je jednoduchý. Lehněte si na zem, začněte zhluboka dýchat a snažte se co nejvíc uklidnit. Soustřeďte se na oblast lůna. Potom si zahřejte ruce, položte si je na podbřišek a takto se zavřenýma očima klidně ležte alespoň 15 minut. Cvičení je dobré provozovat i jindy, ne jen v době menstruačních potíží. Je totiž osvědčenou prevencí.

Autor: sia
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...