Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Proč vás před bouřkou bolí kolena? Poznejte signály svého těla!

  • Oči jsou oknem do duše, ale také nám mohou signalizovat podchlazení, zamilovanost a příchod jara.
    12. července 2014 | 06:00

    Cítíte někdy před bouřkou jakoby vám pulsovalo v kloubech? Dostali jste během chvíle v zimě náhlou migrénu? Vybavují se vám vzpomínky při určitých vůních? Naše tělo s námi občas komunikuje zvláštními signály, které si nedovedeme vysvětlit.

  • Barometr v kloubech

    Bolest kolene je nepříjemná.
    Autor: profimedia.cz
    Lékaři se na signály lidského těla zaměřili a odhalili devět nejčastějších, které se nám dějí, aniž bychom si to třeba sami uvědomovali. Znáte tyhle pocity také?

    „Bolí mě koleno, asi bude pršet,“ nejsou podle lékařů pouhé povídačky našich babiček a notorických simulantů, ale skutečné pocity. Před bouřkou se totiž zvedne tlak, který zaregistrují senzorická nervová zakončení v kloubech. Tlak na tato zakončení působí, proto se pak objeví bolest.

  • Oči místo teploměru

    Lidé se musejí v Jakutsku chránit několika vrstvami oblečení. Pokud si nedají přes obličej šálu, budou mít omrzliny.
    Autor: profimedia.cz
    Když je naše tělo přehřáté, většinou to poznáme. Ale v opačném případě to na sobě nepocítíme. Podle očního lékaře Roberta Taita nejsou oči pouhým oknem do duše, ale i do naší termoregulace. Při podchlazení se nám v těle stahují cévy, aby ušetřily energii. Včetně těch očních. Proto může nastat chvilkové oslepnutí. 
  • Srdce jako věštec

    Srdce dokáže věštit budoucnost.
    Autor: Profimedia.cz
    Vaše srdce sice neví, kdy jste se vdala, nebo kolik jste dostala v práci odměny, ale podle studií dovede určité věci předpovědět, aniž by měl nějakou indicii. Vědci udělali výzkum, kde jednotlivým lidem předkládali obrázky. Některé byly neutrální, jiné měly vyvolat radost. Takto jim byly ukazovány různě a po celou dobu jim byl měřen srdeční typ. Předtím, než přišel radostný obrázek, jedincům se tep zrychlil. Proto - poslouchejte své srdce! 
  • Vagína je rychlejší než mozek

    Nebobje se experimentovat se svým tělem.
    Autor: profimedia.cz
    Možná si myslíte, že jste si vědoma toho, když jste vzrušená. Není to ale tak úplně pravda. Vědci pustili skupině žen erotická videa a zjistili, že vagína ženě zvlhne dříve, než by si ona sama uvědomila, že je vzrušená. Z toho vyplývá, že muži dokáží lépe zpracovávat vizuální podměty než ženy.
  • Zorničky odhalí naši zamilovanost

    Pokud jste zamilovaná, možná vám to číší z očí.
    Autor: Profimedia.cz
    Pokud chcete před někým skrýt svoji náklonnost k němu, raději se vždy snažte postavit tam, kde je tlumené světlo. Ve chvíli, kdy jsme do někoho zalíbení, naše zorničky mají tendenci se rozšířit. Za toto můžete poděkovat nervovému systému, který má rozšiřování zorniček na svědomí. Stejný proces nastává i ve chvíli, kdy vašemu oku lahodí nějaký předmět z estetického hlediska. 
  • Magický stroj času jménem čich

    Aromaterapie
    Autor: Shutterstock.com
    Také vás určité vůně ihned vrátí ve vzpomínkách k určité situaci, nebo třeba i člověku? Švédská psycholožka Maria Larsson tento jev popsala jako magický stroj času. Centrum čichu se totiž nachází v mozku na stejném místě, jako pomyslná schránka na vzpomínky a zážitky. Proto se tyto dvě věci spolu navzájem automaticky propojují.
  • Vlaštovkami jara jsou oči

    Alergikům - ať vyléčených či nikoli, je podle odhadů v ČR víc, jak dva miliony. Víc než 50 % z nich jsou děti do 19 let.
    Autor: scom
    Ačkoliv je venku stále počasí, že by jeden nevyhnal psa z domu, alergenní receptory už pomalu reagují na to, že se brzy oteplí. Pyl se totiž začíná objevovat ještě o chvíli dříve, než první jarní dny, což oči alergika okamžitě poznají tak, že začnou slzet. Na co tedy vlaštovky, které mají signalizovat příchod jara, když naše oči to zvládnou stejně tak?
  • Super silný zažívací systém

    Super máma
    Autor: Profimedia.cz
    Ano, matka může být skutečně schopna zvednout nad hlavu auto, pokud je pod ním uvězněno její milované dítko. Pokud mozek upozorní na nebezpečí pomocí nervového systému, ten o tom ihned dá vědět adrenalinu, který se začne uvolňovat. To se ovšem neobejde bez další odezvy, kterou je zvýšený tep a zrychlené dýchání. A co je nejvíc, zažívací systém nachvíli omezí svoji činnost a energii, kterou normálně potřebuje, předá svalům. Takto může vydržet až jeden den. 
  • Migréna předvídá teplotní výkyvy

    Bolest hlavy
    Autor: Shutterstock.com
    Dost lidí, kteří trpí na migrénu, velmi trpí při změnách počasí. Tyto skutečně bolestivé stavy způsobují chemické reakce odehrávající se v mozku. Hlavně tedy serotonin, který je spojován s propuknutím migrény. Podle neurologů může právě počasí ovlivňovat tyto stavy, proto doporučuje všem, kteří bolestmi hlavy trpí, aby se drželi spíše doma, pokud mají přijít nějaké zásadní teplotní výkyvy.

Autor: maš
Diskuse ke článku
.