Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Češi mají nemocná játra! Může za to alkohol a léky na bolest

Možná i vy nemáte v pořádku játra.
23. dubna 2014 | 15:53

Skoro polovina české populace má problémy s játry a přitom to netuší. Nejvíce ohrožení jsou muži nad 50 let.

Až čtyři procenta obyvatel České republiky má nějaké problémy s játry. Ukázal to průzkum v rámci preventivního programu s názvem „Zdraví národa“, který se uskutečnil z letošního roku. Celých 40 procent vyšetřených pacientů mělo minimálně jeden ze sledovaných laboratorních ukazatelů s abnormálním nálezem. „Nemusí to přímo znamenat, že mají nemocná játra, ale měli by výsledky vyšetření konzultovat se svým praktickým lékařem a domluvit se na dalším postupu a na případné léčbě,“ říká MUDr. Aleš Ducháček, praktický lékař společnosti synlab.

ss
Autor: profimedia.cz
Češi se špatně stravují, pijí a užívají příliš léků

Výsledky, které nejsou pro Čechy nijak příznivé, připisují lékaři hned několika faktorům, mezi které patří špatná životospráva nebo nadměrná konzumace alkoholu. Za špatnou kondici našich jater ale mohou také negativní vlivy životního a také pracovního prostředí a velkou roli hraje velká konzumace léků proti bolesti, které jíme častěji, než je zdrávo. „Bohužel jsme si také ověřili fakt, že lidé se o své zdraví příliš nezajímají. Játra přitom patří k orgánům, jejichž onemocnění může probíhat dlouho skrytě a projevit se až ve stadiu, kdy znamená vážný a obtížně řešitelný zdravotní problém. Měli bychom jim tedy věnovat náležitou pozornost a vědět, jak o správnou funkci jater pečovat a předcházet jejich onemocnění,“ vysvětluje MUDr. Ducháček.

Drinky
Autor: Shutterstock.com
Průzkum sledoval 5 indikátorů jaterních funkcí, přičemž nejčastějším problémem byla zvýšená hladina jaterního enzymu v krvi, což často souvisí s konzumací alkoholu. Druhým nejčastějším nálezem byla zvýšená koncentrace alaninaminotransferázy v krvi, což je důsledkem nejen konzumace alkoholu, ale také léků na tišících bolest.

 

Celých 18 % pozitivních nálezů se jednalo o zvýšenou hladinu bilirubinu v krvi, ten může značit například cirhózu, akutní hepatitidu, krevní onemocnění, ale vyskytuje se také po období hladovění. U 10 % vyšetřovaných pacientů byla objevena abnormální hladina cholinesterázy, která může naznačovat celkovou poruchu funkce jater. Jen 4 % pacientů pak měli pozitivní nález na alkalickou fosfatázu. Ta naznačuje městnání žluči v játrech a žlučových cestách, což může ve výsledku vést až k onemocněním postihujícím kostní tkáň.

Kdo je nejvíc ohrožen

Nejrizikovější skupinou pro onemocnění jater, jsou muži nad 50 let. Naopak těmi nejméně ohroženými jsou ženy ve věku do 25 let. Rozdíly mezi pohlavími jsou dány převážně životním stylem – stravou, požíváním alkoholických nápojů a celkovou životosprávou. Jak jsou na tom právě vaše játra, ale i jiné orgány, můžete bezplatně zjistit v rámci programu „Zdraví národa“.