Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak to máte s hygienou: Víte, jak často měnit povlečení a lůžkoviny?

Ruku na srdce, myslíte na hygienu vaší postele?
16. března 2014 | 13:00

Víte, jak často je potřeba měnit ložní prádlo nebo peřinu a polštáře, aby vaše postel nebyla semeništěm bakterií?

Člověk tráví v posteli asi třetinu dne, není tedy divu, že je tohle místo plné bakterií a nečistot. A právě proto, že jsme v posteli tak často a tak dlouho, je zapotřebí dbát o to, abychom v ní měli čisto.
Je neuvěřitelné, že podle lékařských studií hazardují miliony lidí na světě se svým zdravím tím, že dostatečně nedbají na hygienu své postele. Zadělávají si tak nejen na nekvalitní spánek, ale také na závažné zdravotní problémy. Ruku na srdce, jak často převlékáte postel vy?

Proč je důležité povlečení a lůžkoviny měnit
Co si budeme nalhávat, když dlouho povlečení nevyměníte, začne tak trochu zapáchat a vám se hůře spí. Tento okamžik je pro většinu z nás signálem k tomu, že si peřiny povlékneme čistě. Věřte ale, že jste to měli udělat mnohem dříve. Biologický odpad nashromáždění v ložním prádle a lůžkovinách totiž může za kožní problémy, akné a ucpané póry, ale také za vznik alergií nebo zhoršení astmatu a dýchacích problémů.
Buďte ráno krásná díky jednoduchým tipům, kterém nezaberou čas.
Autor: Shutterstock
Ložní prádlo byste měli měnit jednou týdně, a to i v případě, že se vám zdá ještě čisté. Během sedmi dnů se v něm nashromáždí tolik biologického odpadu z našeho potu, odumřelých buněk a vlasů, že byste to rozhodně nechtěli vidět pod mikroskopem. Jestliže jste nemocní, trpíte nadměrným pocením nebo jste alergici, měli byste ložní prádlo měnit jednou za tři dny.

Kdy do pračky s peřinou a polštářem
Čistota není jen v povlečení, pokud čas od času nehodíte do pračky i peřinu a polštář, bylo by to, jako byste se sami místo sprchování jen polévali parfémem. V dnešní době, kdy díky moderním materiálům nemusíme peřiny měnit na zimní a letní, často zapomínáme, že i ony potřebují vyčistit. Do pračky nebo do čistírny je ideální donést je dvakrát do roka, nejenže se tak zbavíte biologických zbytků usazených v materiálu, ale také můžete prodloužit jich životnost.

polohy spánku
Autor: shutterstock.com
Kdy si pořídit nové lůžkoviny
Ruku na srdce, jak dlouho máte svůj polštář a není náhodou vaše peřina ještě z dob, kdy jste chodili na Základní školu? Nejste sami, podle průzkumů lidé mění své peřiny nejdříve jednou za 8 let, což je opravdu málo. Možná vám to bude líto, ale pro vaše zdraví je důležité občas vyměnit starý model za nový. A nejen kvůli hygieně. Každodenním poleháváním na polštáři jej za nějaký čas proležíte a může se vám stát, že vás z něj začne bolet hlava a zhorší se vám také spánek. Proto byste si každé dva roky měli pořídit nový a stejně tak je tomu s peřinou, kterou by bylo dobré obměnit každé 3 roky.