Malý zázrak
Není divu, že tyhle až dva centimetry velké plody stále více lidí pěstuje na zahradě. Ukrývají v sobě spoustu minerálů a vitaminů – C, B, kyselinu listovou, karoten, draslík, hořčík, vápník, železo a bioflavonoidy. Čím sytější mají barvu, tím více jich obsahují. Díky nim se lépe hojí rány a regeneruje celé tělo. Navíc obsahují barviva, která dokážou zastavit množení nádorových buněk – hlavně u rakoviny střev, plic a prsu.
V čem nám prospívají?
Rychle doplní energii a tekutiny. Obsahují snadno stravitelné cukry a až 80 procent vody. Hodí se i při hubnutí, ve 100 g je jen 200 kJ. Umí toho ale daleko víc.
Máte chřipku, angínu či kašel? Dejte si ostružiny. Výrazně podpoří léčbu. Urychlují také rekonvalescenci po nemocech.
Při kožních onemocněních vám poslouží koupele v odvaru z listů ostružiníku. Kloktání odvaru z listů vás zbaví infekcí v krku a uleví od bolavých dásní.
Skvěle působí i proti průjmu. Ostružiny rozmačkejte a vařte ve vodě v poměru 1:1 do zhoustnutí. Přitom sbírejte pěnu. Pak nechte vychladnout a popíjejte.
Při léčbě využijete listy i plody:
Listy
Uvaříte z nich skvělý čaj, který působí močopudně a zklidňuje.
Doporučuje se při: nachlazení zápalu plic vysokém tlaku ateroskleróze rýmě a kašli angínách bolestech v krku
Lžíci usušeného listí ostružiny zalijte asi ¼ l vroucí vody. Nechte 5 minut odstát a slijte. Pomalu popíjejte.
Plody
Rychle doplní energii a tekutiny. Obsahují snadno stravitelné cukry: staví průjem
pomáhají při zácpě ulevují od žaludečních problémů léčí chudokrevnost podávají se při nachlazení zbavují menstruačních bolestí
Tvarohovo-jogurtový dezert s ostružinami
Autor: Shutterstock.com
Ostružinové dobroty
Ostružiny bývají v syrovém stavu dost kyselé. Když je tepelně upravíte, budou stravitelnější. Můžete je mrazit, sušit, zavařovat, připravíte z nich výtečný sirup nebo kompot. Vyzkoušejte některý z osvědčených receptů.
Tvarohovo-jogurtový dezert
Suroviny:
250 g měkkého tvarohu
3 hrsti ostružin 3 plátky želatiny
2 vanilkové cukry
Postup:
Želatinu nechte nabobtnat. Rozmačkejte tvaroh, smíchejte s cukrem a ostružinami. Nakonec přidejte želatinu a naplňte mističky. Vložte do lednice a nechte ztuhnout.
Ostružinové mojito
Autor: Shutterstock.com
Ostružinové mojito
Suroviny:
4 lžičky hnědého cukru
2 limetky grenadinový sirup hrst ostružin několik lístků máty ledová tříšť
perlivá minerálka
Postup:
Do čtyř skleniček dejte po lžičce hnědého cukru a lžíci grenadinového sirupu. Pokrájejte limetky a také je rozdělte do skleniček. Doplňte ostružinami, mátou a rozdrťte. Přisypte ledovou tříšť a zalijte minerálkou.
Náš tip: Máte-li chuť na něco ostřejšího, můžete přidat kapku rumu.