Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ubraňte se jarnímu nachlazení! Víme jak

Nepodceňujte počasí, které je teď v předjaří víc než nevyzpytatelné.
20. března 2013 | 11:06

Na přelomu zimy a jara jsme oslabeni a vyčerpáni po zimním období. Mnoho z nás přemůže kašel, rýma, nebo teploty. Jak ale předejít zákeřnému jarnímu nachlazení? Jde to celkem snadno!

V předjaří je navíc počasí nevyzpytatelné a my máme často tendenci ho podceňovat. S prvními paprsky se méně oblékáme a poté častokrát prochladneme. To je jeden z důležitých faktorů, který způsobuje menší odolnost organismu k nemocím dýchacích cest. Tyto nemoci jsou v převážné většině způsobeny viry. Jak se jim vyhnout?

Viry se nejčastěji přenáší kapénkovou infekcí, tedy při kýchání, smrkání, ale i dýcháním. Tyto přenosné respirační infekce se šíří hlavně ve větších kolektivech jako jsou školy, školky, nákupní střediska, kina, divadla, hromadná doprava, domovy důchodců i velká pracoviště.

...
Autor: Shutterstock
Jak tomu zabránit

Nejdůležitější je nepodceňovat počasí a dobře se oblékat a zabránit tak prochladnutí. Také je lepší nezdržovat se v kolektivech, kde je větší riziko přenosu kapénkové infekce.

"Doporučoval procházky či pohyb na čerstvém, nejlépe horském vzduchu, kde není smog a tolik virů a bakterií,"
říká praktický lékař MUDr. Igor Karen.

Samozřejmostí je dostatek spánku, alespoň 7-8 hodin denně, nejlépe v dobře větrané a nepřetopené místnosti. Nezapomeňte také na dostatečný přísun vitaminů, zejména ze skupiny C, B, A, ale i D.

Otužilost především

Pokud vám to nedělá problém, ideální je se otužovat chladnou až studenou vodou po celý rok. Tím se organismus stává odolnější vůmči různým infekcím. Otužování ale doporučujeme zahájit až na jaře nebo v létě.

Zázvorový čaj vám rychle uleví při nachlazení, rýmě i zánětu dutin.
Autor: Profimedia.cz
Jak řešit první příznaky?

„Proti běžným virovým infekcím není prakticky ochrany, ale vzhledem k jejich mírnému průběhu stačí velmi často jen symptomatická terapie a klidový režim na lůžku. Z preparátů bych doporučil zejména ty, které mohou stimulovat imunitu lidského organismu a to s přírodními  přísadami jako je zázvor, med, šalvěj apod.,“ dodává MUDr. Karen.

V případě, že klasické symptomy jako je kašlel rýma, ale i bolest hlavy, kloubů, svalů či zvýšené teploty do čtyř dní neustoupí, je vhodné vyhledat svého praktického lékaře.

Autor: ema