Čtvrtek 21. listopadu 2024
Svátek slaví Albert, zítra Cecílie
Oblačno, sněžení 2°C

80 nejškodlivějších "éček"

Fotografie
13. listopadu 2008 | 05:00

Pozor! Tato potravina obsahuje látku, která může ovlivnit zdraví vašeho dítěte. Takový nápis na potravinách bude varovat brzy i české maminky.

Přísnější pravidla pro látky, které mohou způsobit dětem potíže, odsouhlasila Evropská komise.

Nařízení se týká především šesti vybraných »éček« (v přehledu jsou vyznačena červeně). Velmi důležité je to především pro maminky hyperaktivních dětí. Právě tato éčka jsou totiž v podezření, že takovým dětem ubližují.

Nové nařízení ale zatočí i s dalšími triky výrobců. Zcela zmizet například musí označení »obsahuje přírodně identická aromata«. Už bude existovat jen označení přírodní nebo syntetické. Přírodní přísada bude muset být alespoň z 95 procent přírodního původu, aby mohla toto označení používat.


Co jsou vlastně »éčka«

Éčka jsou látky, které se přidávají do potravin a nápojů. Umí ji ochutit, přibarví tak, že více lahodí oku, prodlouží její trvalnlivost.

Na obalech potravin se označují písmenem E a číselným kódem, například E 230. Jsou běžnou součástí potravin a nenajdete je vlastně jen u výrobků pro kojence. Zatímco některá éčka jsou neškodná, jiná jsou v lepším případě pro lidské zdraví problematická a dalším je lépe se úplně výhýbat.


E 102– žluté barvivo
Používá se: pečivo, mléčné výrobky, polévky, omáčky, hořčice
Co způsobuje: alergie, astma, hyperaktivitu

E 104 – zelenožluté barvivo
Používá se: nealko nápoje, dezerty, žvýkačky, mléčné výrobky
Co způsobuje: kopřivku

E 110 - oranžové barvivo

Používá se: nealko nápoje, zmrzlina, mléčné výrobky
Co způsobuje: alergie a astma


E 120 – karmínové barvivo

Používá se: cukrovinky, jogurty, zmrzliny, nápoje. Přídává se do rtěnek a očních stínů.
Co způsobuje: alergie

E 122 – červené barvivo
Používá se: alko a nealko nápoje, cukrovinky, mléčné výrobky
Co způsobuje: alergie, dětská hyperaktivita


E 123 - modročervené barvivo
Používá se: alkoholické nápoje, rybí jikry
Co způsobuje: alergické a astmatické reakce, může obsahovat karcinogeny

E 124 – červené barvivo
Používá se: cukrovinky, mléčné výrobky, alkoholické nápoje
Co způsobuje: alergie, dětská hyperaktivita


E 127 – červené barvivo
Používá se: barvení koktejlových a kandovaných třešní
Co způsobuje: přecitlivělost na světlo, může být zdrojem nádoru štítné žlázy

E 128 – červené barvivo
Používá se: masné výrobky a uzeniny
Co způsobuje: možnost vzniku rakoviny

E 129 - červená barviva
Používá se: nealko nápoje, cukrovinky, mléčné výrobky
Co způsobuje: alergie, dětská hyperaktivita


E 131 – modré barvivo

Používá se: sladkosti, žvýkačky, nápoje
Co způsobuje: vyrážky, trávicí a dýchycí potíže, snížení krevního tlaku

E 132 – tmavomodré barvivo
Používá se: sladkosti, mléčné výrobky
Co způsobuje: alergické a astmatické problémy

E 133 - modré barvivo
Používá se: nealko nápoje, pekařské a cukrářské výrobky
Co způsobuje: dětská hyperaktivita, podezření na rakovinotvorné účinky

E 151 - černé barvivo
Používá se: sladkosti, mléčné výrobky, alko i nealko nápoje
Způsobuje: dětská hyperaktivita

E 154 - hnědé barvivo
Používá se: barvení uzených ryb
Co způsobuje: alergické a astmatické reakce

E 155 - hnědé barvivo
Používá se: sypké směsi na bábovky a cukrářské výrobky
Co způsobuje: alergie, dětská hyperaktivita

E 160 b – barvivo
Používá se: oleje, margariny, slané potraviny, barvení zmrzlin
Co způsobuje: alergie, vyrážky

E 161 g – barvivo
Používá se: barvení štrasburských párků
Způsobuje: snižuje oční citlivost

E 180 – červené barvivo
Používá se: barvení jedlé povrchvoé vrstvy sýrů
Co způsobuje: alergie, dětská hyperaktivita

E 210 – konzervant
Používá se: nápoje, nakládaná zelenina, salátové zálivky
Co způsobuje: kopřivka, astma

E 211 – konzervant
Používá se: nealkoholické nápoje, hořčice, omáčky
Co způsobuje: alergie, kopřivka, astma

E 212 – konzervant
Používá se: nealko nápoje, hořčice, omáčky
Co způsobuje: alergie, kopřivka, astma

E 213 – konzervant
Používá se: džusy, hlavně ananasový
Co způsobuje: alergie

E 214 - konzervant
Používá se: cukrářské a potravninářské výrobky
Co způsobuje: ekzémy, alergické vyrážky

E 215 - konzervant
Používá se: cukrářské a potravinářské výrobky
Co způsobuje: ekzémy, alergické vyrážky

E 216 - konzervant
Používá se: pekařské výrobky
Co způsobuje: ekzémy, alergické vyrážky

E 217 - konzervant
Používá se: jen určité potraviny
Co způsobuje: ekzémy, alergické vyrážky

E 218 - konzervant
Používá se: pekařské výrobky
Co způsobuje: ekzémy, alergické vyrážky

E 219 - konzervant
Používá se: pekařské výrobky
Co způsobuje: ekzémy, alergické vyrážky

E 220 - konzervant, antioxidant
Používá se: sušené ovoce, ovocné nápoje a vína
Co způsobuje: ve vyšší koncentraci (sušené ovoce) ničí vitamín B1, u citlivých jedinců vážné astamatické a alergické reakce

E 221 - konzervant, antioxidant
Používá se: sušené ovoce, ovocné nápoje a vína
Co způsobuje: ve vyšší koncentraci (sušené ovoce) ničí vitamín B1, u citlivých jedinců vážné astamatické a alergické reakce

E 222 - konzervant, antioxidant
Používá se: sušené ovoce, ovocné nápoje a vína
Co způsobuje: ve vyšší koncentraci (sušené ovoce) ničí vitamín B1, u citlivých jedinců vážné astamatické a alergické reakce

E 223 - konzervant, antioxidant
Používá se: ovocné nápoje, sušené ovoce, mouka (zlepšení kvality oplatek)
Způsobuje: ve vyšší koncentraci ničí vitamin B1, u citlivých jedinců vážné astamatické a alergické reakce

E 224 - konzervant, antioxidant
Používá se: sušené ovoce, ovocné nápoje a vína
Co způsobuje: ve vyšší koncentraci (sušené ovoce) ničí vitamín B1, u citlivých jedinců vážné astamatické a alergické reakce

E 226 - konzervant, antioxidant
Používá se: proti kvasinkám a bakteriím
Co způsobuje: ve vyšší koncentraci ničí vitamín B1, u citlivých jedinců vážné astamatické a alergické reakce

E 227 - konzervant, antioxidant
Používá se: proti kvasinkám a bakteriím
Co způsobuje: ve vyšší koncentraci ničí vitamín B1, u citlivých jedinců vážné astamatické a alergické reakce

E 228 - konzervant, antioxidant
Používá se: sušené ovoce, ovocné nápoje a vína
Co způsobuje: ve vyšší koncentraci (sušené ovoce) ničí vitamín B1, u citlivých jedinců vážné astamatické a alergické reakce

E 249 - konzervant, stabilizátor barviva
Používá se: uzené masné výrobky
Co způsobuje: možný karcinogen, způsobuje ztrátu schopnosti hemoglobinu přenášet kyslík v těle. Nevhodné pro malé děti.

E 250 - konzervant, stabilizátor barviva
Používá se: uzené masné výrobky
Co způsobuje: možný karcinogen, způsobuje ztrátu schopnosti hemoglobinu přenášet kyslík v těle. Nevhodné pro malé děti.

E 251 – konzervant, stabilizátor barviva
Používá se: výroba uzených masných výrobků a sýrů
Co způsobuje: závratě, nevolnost, dýchací problémy. Nevhodné pro malé děti.

E 252 - konzervant, stabilizátor barviva
Používá se: výroba uzených masných výrobků a sýrů
Co způsobuje: vyšší riziko rakoviny, nevhodné pro malé děti.

E 280 - konzervant
Používá se: některé druhy chleba, cukrářské výrobky
Co způsobuje: bolest břicha, hlavy, podrážděnost.

E 281 - konzervant
Používá se: některé druhy chleba, cukrářské výrobky
Co způsobuje: bolest břicha, hlavy, podrážděnost.

E 282 - konzervant
Používá se: sýry, džemy, sladkosti
Co způsobuje: bolest břicha, hlavy, podrážděnost.

E 283 - konzervant
Používá se: pečivo
Co způsobuje: bolest břicha, hlavy, podrážděnost.

E 310 - antioxidant
Používá se: zpomaluje žluknutí olejů a tuků
Co způsobuje: alergie, podráždění žaludku, vyrážky.

E 311 - antioxidant
Používá se: zpomaluje žluknutí olejů a tuků
Co způsobuje: alergie, podráždění žaludku, vyrážky.

E 312 - antioxidant
Používá se: zpomaluje žluknutí olejů a tuků
Co způsobuje: alergie, podráždění žaludku, vyrážky.

E 320 – antioxidant
Používá se: klobásy, hamburgery
Co způsobuje: zvyšuje rakovinotvorné riziko jiných látek.

E 321 - antioxidant
Používá se: klobásy, hamburgery
Co způsobuje: zvyšuje rakovinotvorné riziko jiných látek.

E 325 - antioxidant, plnidlo
Používá se: upravuje pH, prodlužuje trvanlivost potravin
Co způsobuje: překyselení, průjmy.

E 326 - antioxidant
Používá se: sladkosti, zmrzliny
Co způsobuje: překyselení, průjmy.

E 327 - regulátor kyselosti
Používá se: upravuje kyselost, zvýrazňuje chuť
Co způsobuje: překyselení, průjmy.

E 405 - zahušťovadlo
Používá se: pudinky, dezerty, pekařské výrobky
Co způsobuje: alergie

E 407 - zahušťovadlo
Používá se: mléčné výrobky
Co způsobuje: podráždění pokožky

E 413 - zahušťovadlo
Používá se: ovocné náplně, salátové zálivky
Co způsobuje: vážnější alergické reakce

E 414 - zahušťovadlo
Používá se: pekařské a cukrářské výrobky
Co způsobuje: alergické problémy

E 416 - zahušťovadlo
Používá se: omáčky, polévky, zálivky, pekařské výrobky
Co způsobuje: alergie, vyrážky, při vysokých dávkách působí jako mírné projímadlo

E 420 - sladidlo
Používá se: náhradní sladidlo pro diabetiky, potrviny bez cukru
Co způsobuje: ve vyšších dávkách podráždění žaludku a bolesti břicha

E 421 - sladidlo
Používá se: náhražka cukru pro diabetiky
Co způsobuje: ve vyšších dávkách žaludeční a střevní problémy

E 620 - stabilizátor barviva
Používá se: zvýraznění aroma
Co způsobuje: zvracení, průjmy, poškození buněk

E 621 - látka zvýrazňující chuť a vůni
Používá se: instantní polévky, instantní nudle
Co způsobuje: bolesti hlavy, nadměrné pocení, tlak na prsou, alergické a astmatické reakce

E 622 - látka zvýrazňující chuť a vůni
Používá se: v kořenících směsích
Co způsobuje: bolesti hlavy, nadměrné pocení, tlak na prsou, alergické a astmatické reakce

E 623 - látka zvýrazňující chuť a vůni
Používá se: ve směsích koření, zvýrazňuje krabí příchuť
Co způsobuje: bolesti hlavy, nadměrné pocení, tlak na prsou, alergické a astmatické reakce

E 624 - látka zvýrazňující chuť a vůni
Používá se: směsi koření
Co způsobuje: bolesti hlavy, nadměrné pocení, tlak na prsou, alergické a astmatické reakce

E 625 - látka zvýrazňující chuť a vůni
Používá se: zvýraznění aroma
Co způsobuje: bolesti hlavy, nadměrné pocení, tlak na prsou, alergické a astmatické reakce

E 626 - látka zvýrazňující chuť a vůni
Používá se: zvýraznění aroma
Co způsobuje: alergie, zvyšuje obsah kyseliny močové v krvi

E 627 - látka zvýrazňující chuť a vůni
Používá se: zvýraznění aroma v potravinách
Co způsobuje: alergie, může zvýšit obsah kyseliny močové v krvi

E 628 - látka zvýrazňující chuť a vůni
Používá se: zvýraznění aroma v potravinách
Co způsobuje: alergie, může zvýšit obsah kyseliny močové v krvi

E 629 - látka zvýrazňující chuť a vůni
Používá se: zvýraznění aroma v potravinách
Co způsobuje: alergie, může zvýšit obsah kyseliny močové v krvi

E 630 - látka zvýrazňující chuť a vůni
Používá se: zvýraznění aroma v potravinách
Co způsobuje: alergie, může zvýšit obsah kyseliny močové v krvi

E 631 - látka zvýrazňující chuť a vůni
Používá se: uzeniny,omáčky, kořenící přísady
Co způsobuje: alergie, může zvýšit obsah kyseliny močové v krvi

E 632 - látka zvýrazňující chuť a vůni
Používá se: uzeniny,omáčky, kořenící přísady
Co způsobuje: alergie, může zvýšit obsah kyseliny močové v krvi

E 633 - látka zvýrazňující chuť a vůni
Používá se: uzeniny,omáčky, kořenící přísady
Co způsobuje: alergie, může zvýšit obsah kyseliny močové v krvi

E 634 - látka zvýrazňující chuť a vůni
Používá se: zvýraznění aroma
Co způsobuje: alergické a astmatické reakce

E 635 - látka zvýrazňující chuť a vůni
Používá se: instatní polévky, slané pečivo
Co způsobuje: alergické a astmatické reakce

E 901 - leštící látky
Používá se: ovoce, cukrovinky
Co způsobuje: alergie

E 903 - leštící látky
Používá se: ovoce, cukrovinky
Co způsobuje: alergie

E 904 – leštící látky
Používá se: ovoce, cukrovinky
Co způsobuje: vyrážky

E 951 – sladidla
Používá se: náhražka klasického cukru, žvýkačky, nápoje
Co způsobuje: bolesti hlavy, žaludeční problémy, může negativně ovlivnit mozkové funkce

Zdroj: www.bezkonzervantu.cz

*U éček, která jsou napsaná červeně, bude muset být v budoucnu varování, že můžou škodit dětem.

Autor: Radka Růžičková