Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Syndrom suchého oka

Právě upřený pohled na počítač, při četbě nebo jiných činnostech vyžadujících soustředí snižuje počet mrknutí, slzný film pak není rovnoměrně rozprostírán po povrchu oka a tím dochází k jeho vysušování.
5. listopadu 2008 | 13:30

Celý den sedíte u počítače, nad hlavou vám nepřetržitě funguje klimatizace a večer vaše oči sžírá žár. Pocit suchých očí ale nepotká jen toho, kdo dennodenně kouká na obrazovku monitoru.

Lidské oko je neustále pokryto slzami. Slzný film zásobuje rohovku kyslíkem a funguje jako ochranná vrstva. Průhledná tekutina, která se nám valí z očí při pláči nebo smíchu, se skládá z vody, tuku a bílkovin, chrání před infekcemi a pomáhá z oka vyplavovat malé prachové částečky. Pokud je slz nedostatek, může dojít ke zhoršení vidění. Jedná se o poškození spojivky, eventuálně i rohovky, tzv. syndrom suchého oka.

Co způsobuje suchost?
Právě upřený pohled na počítač, při četbě nebo jiných činnostech vyžadujících soustředí snižuje počet mrknutí, slzný film pak není rovnoměrně rozprostírán po povrchu oka a tím dochází k jeho vysušování. "Za minutu mrkne člověk přibližně 20x. Pokud se ale soustředí, frekvence pohybu víček se sníží až o polovinu," říká Jana Krykorková z Oční kliniky v Horních Počernicích.

Umělé slzy s sebou
Pokud tímto syndromem trpíte a současně nosíte kontaktní čočky, nedoporučuje se jejich aplikace. Dobré je, když si do kabelky přibalíte umělé slzy a během dne oči prokápnete. Přestože se dají tyto nepříjemné pocity zmírnit, problémy se suchým okem nepodceňujte a v případě potíží raději navštivte očního specialistu, který vám provede vyšetření a navrhne léčbu. "Nedostatek slz může vést k poškození spojivky, nebo rohovky. Hrozí dokonce vznik vředů rohovky, což je závažné onemocnění s možným trvalým poškozením oka," upozorňuje MUDr. Krykorková.

Právě upřený pohled na počítač, při četbě nebo jiných činnostech vyžadujících soustředí snižuje počet mrknutí, slzný film pak není rovnoměrně rozprostírán po povrchu oka a tím dochází k jeho vysušování.
Autor: PROFIMEDIA.CZ

Nejčastější příznaky suchého oka

* Pálení, řezání
* Pocit cizího tělesa v oku
* Tlak
* Rozostřené vidění
* Paradoxně může dojít ke zvýšenému slzení, když je kvalita slzného filmu narušena

Kdo nejčastěji syndromem trpí?

* Postihuje převážně starší osoby a ženy po "čtyřicítce", kdy dochází k hormonálním změnám
* Ohroženi jsou i pacienti, kteří mají problémy se štítnou žlázou
* Diabetici
* Lidé trpící revmatickými potížemi

Pokud se bojíte samoty, nejsnadnější seznámení najdete na internetu.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Faktory způsobující suchost

* Cigaretový kouř a ozon
* Kontaktní čočky
* Časté sledování televize
* Práce u počítače
* Klimatizace
* Některé léky, například antidepresiva

Prevence je důležitá

* Vyhýbejte se kuřáckému prostředí
* Noste při sobě umělé slzy
* Pracujte v dostatečně osvětlené místnosti
* Při pobytu na slunci používejte brýle s kvalitním UV filtrem (při práci ochranné štíty)

Autor: Věra Bláhová