Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ledová káva jedovatý melamin neobsahuje

23. října 2008 | 07:19

V září letošního roku vyvolaly obavy zprávy, že některé potravinářské výrobky obsahují mléko původem z Číny kontaminované melaminem.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce se proto rozhodla otestovat potravinářské výrobky, které jsou na náš trh dováženy z Číny a obsahují více než 15% mléčné složky. Ve čtyřech stovkách provozoven odebrala inspekce celkem 16 podezřelých vzorků. Mezi nimi i oblíbenou ledovou kávu Mr. Brown prodávanou v plechovkách nebo jemné pečivo z Číny Orange Sandwich Cookies. Ani v jednom z testovaných vzorků melamin nalezen nebyl. Spekulace o přítomnosti této jedovaté látky v mléku obsaženém v nejprodávanější ledové kávě u nás se tak nepotvrdily.

Mléčné potraviny jsou bezpečné až pro děti od dvou let věku
Autor: AFP

"České testy potvrdily závěry zahraničních zkušeben – káva Mr. Brown obsahuje absolutně nezávadné a vysoce kvalitní novozélandské mléko. Poplašné zprávy o naší ledové kávě byly způsobeny záměnou s jiným produktem, který se do České republiky nedováží, ani se zde neprodává, a naše společnost s ním nemá nic společného," řekla dnes Ing. Klára Janíková, marketingová ředitelka společnosti Al-Namura zastupující u nás značku Mr. Brown. Káva vedle evropských norem splňuje i požadavky FDA (U.S. Food and Drug Administration), které jsou považovány za nejnáročnější na světě a jejichž dodržování podléhá nejpřísnějším kontrolám.

Obavy vyvolaly v září letošního roku zprávy z USA a dalších zemí, že některé potravinářské výrobky obsahují mléko původem z Číny kontaminované melaminem. Jedovatý melamin se v čínském mléce údajně ocitl při jeho nelegálním ředění. Inspekce se proto preventivně rozhodla odebrat vzorky a případný obsah melaminu ověřit. Ledová káva Mr. Brown byla mezi tyto výrobky zařazena i přesto, že obsahuje méně než 15% mléčné složky, neobsahuje ani mililitr čínského mléka, a dokonce ani není vyráběna v Číně. Mr. Brown se sice vyrábí na Tchaj-wanu, ten však za součást Číny považuje pouze pekingský režim.

Sójové mléko obsahuje mnoho cenných vitaminů a minerálů.
Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Mléčné výrobky z Číny se do Evropské unie nesmějí dovážet už od roku 2002, v některých prodejnách se ale mohou objevit sušenky a čokolády s mléčným obsahem z Číny. V Evropě se mléčné výrobky s melaminem objevily například na Slovensku, nebezpečnou látku obsahoval mléčný nápoj, který byl z Číny dovezen nelegálně. Mléčné výrobky s melaminem odhalili kontroloři také ve Finsku. Potraviny obsahující melamin byly objeveny také v Maďarsku, Německu nebo Rakousku.

Čínští výrobci přidávali do mléka průmyslovou látku melamin, aby zvýšili množství dusíku, a tím při laboratorních analýzách zamaskovali nízký obsah bílkovin. Zakrývali tak skutečnost, že mléko bylo zředěno vodou. Melamin obsahuje 66 procent dusíku. Přítomnost melaminu byla v Číně zjištěna nejprve v sušeném mléce pro výživu kojenců a pak i v normálním mléce a mléčných výrobcích.

Opakované požívání melaminu způsobuje akutní selhání ledvin, poškozuje močové ústrojí a podporuje vznik ledvinových kamenů. Dlouhodobým drážděním mohou kameny vést až k rakovině močového systému.

Ing. Klára Janíková, marketingová ředitelka společnosti Al-Namura si vychutnává ledovou kávu Mr.Brown.
Autor: archiv firmy Al-Namura

Ing. Klára Janíková nám potvrdila, že ledová káva Mr. Brown je vyráběna z kvalitních přírodních produktů, které jsou pravidelně laboratorně testovány samotným výrobcem a mají certifikát původu. Obsahuje přírodní kofein a je bez jakýchkoliv konzervantů. Tato ledová káva je prodávána nejen u nás, ale doslova na všech kontinentech a splňuje přísné normy a požadavky všech zemí, do kterých je dovážena.

Autor: ČTK, lena
Související články