Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Poprvé v České republice: Operovali koleno podle šablon

10. listopadu 2011 | 22:22

Kolena na míru dělají díky šablonám z Ameriky lékaři v brněnské klinice SurGal. Jako první v České republice použili metodu s návzem Visionaire při operaci náhrady kolenního kloubu. Pacient (61) za lepší operační metodu zaplatil 25 tisíc korun.

Operace, při které ortoped řeže kosti postižené artrózou podle předem vytvořené šablony, trvala hodinu. Podle ortopeda Petra Koníře, kterého na sále při premiérové operaci, sledovaly desítky očí, byla úspěšná. Předcházely jí však pečlivé přípravy. Pacient prošel vyšetřením na magnetické rezonanci a rentgenu. Obrázky pak klinika poslala do Ameriky. Zpět do Brna přišly počítačové 3D zobrazení nejideálnějšího řezu kloubem, ale hlavně dvě šablony „Podle nich ořežeme kosti na milimetr přesně tak, aby náhradní koub dobře seděl,“ popisuje metodu ortoped Petr Koníř.

Operace se šablonami má výhody nejen pro pacienta, ale i tým lékařů a sester na sále. „Díky šabloně odpadá zhruba dvacet operačních kroků, jako měření osy a úhlů řezů do kloubu. Výhodou je absolutní přesnost nasazení endoprotézy, rychlost operace, menší operační rána a ztráta krve a rychlejší rekonvalescence,“ vypočítává výhody nové metody Koníř, který prošel školením na klinikách ve Švýcarsku a Belgii.

Zatímco běžně provedenou operaci náhrady kolenního kloubu má každý pacient hrazenou zdravotní pojišťovnou, za operaci, při které chirurg použije metodu Visionaire, zaplatí až třicet tisíc korun. „Přímo za operaci neplatí, platí jen za zhotovení šablon, které operaci zjednodušší a zpřesní,“ připomněla ředitelka kliniky Jitka Kellnerová.

Na klinice SurGal ročně plánují odoperovat až pět set pacientů, kteří potřebují nový kolenní nebo kyčelní kloub. O operaci se šablonami je zájem. Další pacienty bude mít Petr Koníř na sále už v prosinci a lednu.

Artróza: je bolestivé onemocnění kloubů, které velmi často postihuje lidi zhruba od 50 let věku. Projevuje se bolestí kloubů při zvýšené zátěži nebo pohybu, otokem, deformací nebo omezením pohybu kloubu. Ve většině případů musí dojít k úplné výměně kloubu pomocí operací.

Metoda Visionaire:

Cena: 20 – 30 tisíc korun

Čekací doba na operaci: 4 – 6  týdnů

Šablony jsou vyrobeny z medicínského nilonu

a jsou dodány ve sterilním balení spolu se jménem pacienta

 

Výhody pro pacienta:

Absolutně přesné umístění implantátu kloubu

Rychlejší operace

Kratší a šetrnější anestezie

Méně bolestivý zákrok

Rychlejší uzdravení

Autor: Gabriela Peringerová