Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zase se mění čas: Užijte si hodinu spánku navíc

Ručičky hodinek nás zase přehodí z léta do zimy.
26. října 2013 | 10:00

Nezapomeňte, v neděli ve tři hodiny ráno se ručičky posunou zpět na dvě, a všichni si tak budeme moct trochu přispat. Ti, co mají volno mohou výskat radostí, ti nešťatstníci, kteří mají noční směny budou asi spíše vzteky skřípat zuby.

Změna času z letního na zimní – to je každoroční záminka k diskusi. Citlivější z nás si stěžují na rozhozené biorytmy, jiní nadávají, že musí cestovat do práce za tmy. A než si zvykneme, je tu už zase změna na letní čas.

Klasické plátky okurek na očích: opravdu fungují?
Autor: Shutterstock
Jako na houpačce

Je pozoruhodné, že tu první neděli si většina z  nás opravdu užije. V dalších dnech má ale nálada klesající tendenci, to potvrzují i britští vědci.

Jestli patříte k většině, která na změnu času špatně reaguje? Zkuste naše tipy proti únavě i splínu:

Posouvejte. Jestli můžete ovlivnit čas vstávání nebo jednotlivých jídel, posouvejte je. Nejdřív o deset minut, pak o patnáct, pak o dvacet… Postupně se propracujte klidně k hodině.

Choďte dřív spát. Když slunce zapadá později, máte možná sklony odchod do hajan odsouvat. To je ale chyba! Ráno budete litovat.

Hýbejte se. Špatně se to poslouchá, ale pravidelné cvičení, běh nebo aspoň procházky vás nabijí energií. Donuťte se, i když se vám ani trochu nechce!

Zaručená relaxace.
Autor: Priessnitzovy lázně
Relaxujte. Po práci zajděte na masáž, o víkendu jeďte do lázní. Nebo si aspoň občas dopřejte horkou vanu. Můžete vyzkoušet i meditaci. Uvolníte se, a tím zkvalitníte svůj spánek.