Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Poplatkové podvody lékařů: "Jak se máte?" stojí 30 Kč

Fotografie
21. července 2011 | 19:10

S povinností platit poplatky u doktora jsme se vyrovnali. Je ale požadavek lékaře, aby mu pacient zaplatil 30 korun, pokaždé zákonný? Není! Že se i v oblasti, která je jištěna Hippokratovou přísahou, okrádá, potvrdil prezident Svazu pacientů ČR Luboš Olejár. „Nepoctivý lékař, který vybírá poplatky bez stvrzenky a v případech, kdy na ně nemá právo, si za měsíc přijde dokonce i na pět tisíc korun!“

Z nevědomosti nebo prostě jen z obav, aby o svého doktora nepřišli, řada lidí platí 30 korun, aniž by na to měl lékař nárok. Odmítnout zaplatit tváří v tvář člověku, od kterého žádáme pomoc, není většině příjemné. Starší pacienti se obávají, že by mohli doplatit na svou statečnost třeba horší péčí a řadě pacientů je to prostě jedno!

Těch, co mávnou rukou, je hodně

„Doktor chtěl po mně deset korun za vypsání neschopenky a pak deset, když mě uschopnil,“ přiznala čtenářka Olga (38). „Překvapilo mě to, ale nechtělo se mi to řešit a hádat se s ním,“ dodala s tím, že ji dvacka přece nezabije.

„Tento poplatek nemá oporu v zákoně a je to nezákonné okrádání. Doktor se neoprávněné obohacuje. Na takového lékaře by měla vaše čtenářka podat trestní oznámení a ještě napsat stížnost své zdravotní pojišťovně, České lékařské komoře a finančnímu úřadu v místě ordinace,“ doporučuje Luboš Olejár.

Sám řešil takových případů mnoho. „Těch, co mávnou rukou, je hodně,“ dodává Olejár s tím, že na benevolenci pacientů může doktor vydělat pěkných pár tisíc. Poplatek 30 Kč v ordinaci se platí vždy, když pacient podstoupí vyšetření lékařem.

I v případě, že lékař jen vystaví recept, ale zároveň se zeptá pacienta, jak se má, zda nemá nějaké příznaky nebo reakci na léčbu. Tato otázka je také považována za vyšetření! Vždy ale musí lékař vystavit paragon. Pokud to neudělá, tak jste mu peníze dali rovnou do kapsy. „Ale za preventivní prohlídku a za aplikaci vakcíny povinného očkování se nic neplatí,“ zdůrazňuje Olejár.

Ceník úkonů

Jak je to s placením při vystavení nejrůznějších lékařských potvrzení? „Za vystavení potvrzení do autoškoly nebo na tábor může být poplatek smluvní, třeba 100 Kč, ale i víc,“ vysvětluje Luboš Olejár. Tyto úkony nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění a jde vlastně o obchod mezi lékařem a pacientem.

„Podmínkou ale je, že ceník musí viset v čekárně, jinak je nezákonné platbu žádat. V případě, že ceník chybí, může pacient podat stížnost na finanční úřad a takový lékař dostane pokutu za neoprávněné obohacování.“

Lékař není povinen vám potvrzení za platbu vystavit. Musíte ho o to výslovně požádat. Tak zabráníte nesmyslným a nezákonným platbám. „Na dokladu musí být uvedeno datum, kdo vybral poplatek, výše poplatku, za jaký úkon je platba a kdo ji platil. Je to klasický účetní doklad a musí být také ve zdravotnické dokumentaci pacienta pro jeho pojišťovnu,“ vypočítává Olejár.

Regulační poplatky 30 Kč se platí

1. za návštěvu, při které je provedeno klinické vyšetření (třeba jen dotaz lékaře)
- u praktického lékaře při věku nad 18 let
- u zubního, ženského lékaře a u ambulantního specialisty po dovršení 18 let
- u klinického psychologa a logopeda

2. za návštěvu lékaře doma u pacientů starších 18 let

3. za položku na receptu u léků, které jsou plně nebo částečně hrazeny ze zdravotního pojištění

Regulační poplatky 30 Kč se neplatí

- když jde k lékaři dítě do 18 let
- pokud nebylo provedeno klinické vyšetření
- u zubaře, když se pokračuje v plánovaných úkonech, které nebylo možno provést při jedné návštěvě (např. otisky na protézu, rovnátka apod.)
- při preventivní prohlídce
- při péči o těhotné (poradna)
- za laboratorní a diagnostická vyšetření (odběr krve, rentgen, sono…)
- za psychoterapii
- za poskytování péče, která není hrazena zdravotními pojišťovnami (akupunktura,
kosmetické výkony…)
- při vydání potvrzení ke studiu, na dětský tábor, pro autoškolu (pacient tento úkon ale zaplatí podle ceníku lékaře)

Ukázkový příklad, jak se nenechat ošidit: Pan Novák jde k lékaři

Pan Novák (35) je silně nachlazený a rozhodne se navštívit lékaře. Ten mu vypíše neschopenku a pozve pana Nováka druhý den na odběr krve. V lékárně si pan Novák vyzvedne předepsaný lék. Zdravotní stav se nelepší, tak jde pan Novák znovu k lékaři na kontrolu a ten se rozhodne poslat pana Nováka k plicnímu specialistovi. Specialista pošle pana Nováka na rentgen plic. Za týden se pacient telefonicky informuje o výsledcích a za další týden se nechá uschopnit obvodním lékařem.

Kdy pan Novák měl platit a kdy ne:

První návštěva lékaře: 30 Kč
Vypsání neschopenky: neplatíte
Odběr krve: neplatíte
Lékárna 30 Kč (za recept)
Kontrola u lékaře: 30 Kč
Návštěva specialisty: 30 Kč
Rentgen: neplatíte
Konzultace po telefonu: neplatíte
Kontrola u lékaře: 30 Kč
Ukončení neschopenky: neplatíte
Celkem zaplatí: 150 Kč

Autor: Iva Dvořáková, mivrk