Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lékař zloděj: Za bezplatnou operaci si řekl deset tisíc!

Lékař, který mě měl operovat, si bezostyšně a s úsměvem na tváři řekl o úplatek
17. srpna 2011 | 05:35

Spoléháme na ně jako na poslední záchranu, ale setkání s doktorem je někdy spíš peklo než pomoc. Co když si za pojišťovnou hrazenou operaci nechá ještě zaplatit? Že je to nesmysl? Ne, realita!

Napsat o špatných zkušenostech se zdravotnictvím nás napadlo ve chvíli, kdy jsme si v redakci jedna přes druhou vyprávěly, co hrozného nám jaký doktor udělal a jak bídně se k nám – pacientkám – choval. Když jsme se rozhlédli kolem sebe, zjistili jsme, že snad každý člověk má alespoň jednu děsivou příhodu. Tady je první ze tří reálných příběhů:

Bez placení nebude operace

Jarmila měla jedinou podmínku, se kterou nám bude svůj příběh vyprávět. V žádném případě nechce prozradit své jméno. Bojí se totiž toho, že by se jí lékař mohl začít mstít.

„Pumpnout“ pacienta za každou cenu

„Mám leukémii, což je onkologické onemocnění krvetvorby, se kterou se léčím už několik let. Někteří lékaři, se kterými jsem se setkala, byli super, ale mám i špatnou zkušenost. V děloze se mi objevil myom, který způsoboval silné krvácení, jež mě, vzhledem k nemoci krve, velmi oslabovalo. Bylo nutné problém odstranit co nejdřív. Objednala jsem se na zákrok do velké pražské kliniky. Při konzultaci jsem se zeptala, jestli je operace hrazená ze zdravotního pojištění, nebo na ni budu muset něco připlácet. Lékař mi odpověděl, že oficiálně pacientky nic neplatí, ale očekává se od nich, že operatér dostane po zákroku deset tisíc korun v diskrétní obálce,“ vypráví Jarmila.

Nemoc vás upoutá ná lůžko.
Autor: profimedia.cz

Místo úplatku jen drobnost

Šokovaná žena přemýšlela, jestli má na nepsanou „dohodu“ lékaře přistoupit. Nakonec se rozhodla, že bude „tvrdá“. „Připadalo mi neuvěřitelné, že si lékař klidně řekne o úplatek člověku, který je tak vážně nemocný. Mám dvě malé děti, nejsem vdaná a nedá se odhadnout, jestli budu moct fungovat a jak dlouho. Může se stát, že se moje nemoc zhorší a já budu potřebovat každou korunu. Přece to málo, co mám našetřené, nevydám za docela běžnou operaci, kterou navíc lékaři dostanou zaplacenou z pojištění,“ vypráví rozčileně. Zákrok proběhl docela normálně, jen lékař se možná trochu divil, když mu místo obálky Jarmila jen poděkovala za péči a dala mu velkou bonbonieru.

Nedejte se!

Pokud máte špatnou zkušenost s lékařem, nemá cenu si stěžovat u jeho nadřízeného. Vedení nemocnice většinou udělá všechno pro to, aby svého zaměstnance krylo a případ se smete ze stolu. Kam se tedy obrátit, pokud si chcete na lékaře nebo nemocnici stěžovat?

* Napište přímo Ministerstvu zdravotnictví ČR, které by se mělo stížností zabývat. Jeho internetové stránky jsou www.mzcr.cz.

* Pomoct by vám měl také Svaz pacientů České republiky. Více informací na www.pacienti.cz.

* Vaše problémy by také měla řešit Česká lékařská komora, jejíž web najdete na www.lkcr.cz

Příště: Luxusní nemocnice? Zacházeli se mnou jako se zvířetem!

Autor: Majka Vinická, Kbak