Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

6 triků, jak vyšlehat ten nejlepší sníh z bílků

  • Pamatujte si, že čím budete mít sníh tužší, tím bude váš koláč lepší a kypřejší.
    9. února 2014 | 12:00

    Při pečení moučníků se bez něj neobejdete. Připravit ale opravdu pevný a dokonalý sníh je doslova alchymie. Díky našim radám se vám to ale podaří! A pamatujte si, že čím budete mít sníh tužší, tím bude váš koláč lepší a kypřejší.

  • Chlad


    Vajíčka
    Autor: Shutterstock.com
    Vajíčka vždy vyndejte z lednice s dostatečným předstihem, nejlépe asi jednu hodinu před použitím. Bílky se totiž nejlépe našlehají při pokojové teplotě.

    Trik profesionálů:
    Cukráři doporučují bílky oddělit večer, nechat je v zakryté nádobě do druhého dne odležet a šlehat až druhý den.

  • Pozor na žloutky

    Špinavé ruce jsou již minulostí
    Autor: profimedia.cz
    Při oddělování bílků buďte opatrní, aby se s bílky do misky nedostal ani malý kousek žloutku. 

    Náš tip:
    Pokud víte, že žloutky ten den nevyužijete, vyzkoušejte osvědčený trik. Na obou koncích vajíčka udělejte silnou jehlicí dírky. Vejce postavte na malý hrneček nebo sklenici, a nechte bílek zvolna vytékat. Celý žloutek pak zůstane ve skořápce. Dírky ve vejci zalepte, žloutek tak v lednici můžete uchovat po několik dní.

  • Dbejte na

    Našlehejte dokonalý sníh
    Autor: Shutterstock.com
    Mísa na šlehání i šlehací nástroje, metly apod., musí být vždy dokonale čisté, bez jakékoliv mastnoty a hlavně chladné, proto je nikdy během šlehání neoplachujte teplou vodou, ale vždy jen studenou. Sebemenší mastná nečistota vám zmaří výsledek a dokonalý sníh se vám nepodaří ušlehat.

    Náš tip:
    Nádobu, ve které budete bílky šlehat, předem vypláchněte octovou vodou. Ta ji odmastí.

    Trik profesionálů:
    Cukráři doporučují vytřít mísu před šleháním citrónem.

  • Užiteční pomocníci

    Vajíčka
    Autor: archiv
    Chceme-li mít jistotu, že sníh zaručeně dobře ušleháte, použijte čerstvá vejce. Pokud ovšem netušíte, jak stará jsou, raději před šleháním přidejte na každé vejce jednu lžičku studené vody. Získáme tak dvakrát tolik sněhu než ze samotných bílků.

    Trik našich babiček:
    Aby byl úspěch zaručen, přidejte k bílkům špetku soli nebo několik kapek citronové šťávy. Krystalky soli rozbíjejí bubliny ve sněhu na drobnější, takže sníh bude pevnější.

  • Na cukru záleží

    ...
    Autor: Shutterstock
    Do bílkového sněhu používejte cukr extra jemný krupicový, který je vhodnější než cukr moučkový, ve kterém bývají stopy příměsí, které brání správnému vyšlehání do požadované hustoty.

    Náš tip:
    Cukr nikdy nedávejte odhadem, odvažte ho přesně podle předpisu. Pokud děláte sněhové pečivo, je ideální dávkování 70–100 g cukru na jeden bílek.

  • Robot nebo ruční šlehač?

    1. Z oddělených bílků vypracujte ve velké míse šlehačem pevný sníh a postupně po lžících do něj zapracujte moučkový cukr
    Autor: Hobbymanie.tv
    Pro přípravu sněhu můžete použít kuchyňský robot, elektrický ruční šlehač nebo různé "metličky". První varianta je jen pro opravdu "líné" hospodyňky. V robotu sice sníh uděláte velice rychle a snadno, má to ale jednu nevýhodu. Podstatou vzniku sněhu je totiž vmíchaný vzduch, kterého se v tomto případě tolik do sněhu nepodaří našlehat. Ten pak zdaleka není tak pevný, jak by měl být.

    Pokud používáte ruční elektrický šlehač, začněte na střední výkon a rychlost přidávejte plynule a postupně. Bílky musíte šlehat bez přestání, až na požadovanou hustotu, jinak zvodnatí a už je neušleháte.

    Náš tip:
    Sníh je správně ušlehán, když po vytažení metly zůstanou stát vytažené špičky a neohýbají se. Také můžete nádobu, ve které sníh šleháte, obrátit dnem vzhůru, pokud v ní sníh zůstane "pevně sedět", aniž by se pohnul, je správně ušlehaný. Další šlehání je již zbytečné a škodlivé. Přešlehaný sníh rychle vlhne a potom špatně "kypří" pokrm.

Klíčová slova:  domácnost, sníh z bílků, tipy
Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...