Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kam letos na dovolenou? Známe 5 nejoblíbenějších destinací!

Už víte, kam se letos vypravíte na dovolenou?
1. května 2013 | 14:30

Léto se blíží mílovými kroky. Už víte, kde letos budete odpočívat? Máme pro vás pět nejoblíbenějších destinací.

1. Chorvatsko

My Češi sem jezdíme pravidelně, i když pravda, čím dál méně k tomu využíváme cestovní kanceláře. Chorvatsko totiž láká tím, že se tam dá poměrně jednoduše a levně sehnat ubytování a je snadno dostupné autem. Od té doby, co stojí dálníce přes celý stát, není problém, dorazit do Splitu za 11 hodin jízdy. Chorvatsko ale milujeme hlavně pro jeho krásné moře a pobřeží, s místními se lehce domluvíte bez nutnosti znalosti angličtiny… a hlavně, Chorvatsko je pro nás nostalgická záležitost.

Chorvatsko- Dubrovník.
Autor: Dovolena.cz
Tip redakce: Zkuste tentokrát jet na jiné místo, než jste zvyklí. Vřele doporučujeme ostrov Mljet, a ostrov Vis. Chorvatsko se též skvěle poznává z paluby plachetnice. Cestou tam se zastavte na návštěvu hlavního města Zagrebu. Je to půvabné městečko se spoustou kavárniček.

2. Řecko

Krize nekrize, Řecko jde na dračku. Cestovní kanceláře potvrzují, že si je v tzv. zájezdech "first minute" objednalo víc jak 64% lidí. Řekové se snaží, co nejvíc posílit cestovní ruch, a tak jsou pohostinější, než kdy předtím. Vybrat si můžete z více jak dvaceti míst, kam létají české cestovní kanceláře a na vyběr ubytování máte jak jednoduché apartmány tak skvělé i luxusní hotely s polopenzí. Turisté na Řecku hlavně milují onu středomořskou atmosféru - plné taverny zařízené v modrobílém duchu, víno Retsina a skvělé písečné pláže.

řecko
Autor: Dovolena.cz

Tip redakce: Nejvíc Čehů tradičně míří na Krétu. Zkuste proto méně navštěvované ostrovy, kde jsou ubyvatelé ještě víc pohostinní. Nadšení budete na Santorini pro jeho jedinečnost a jeho nepřeplněné pláže.

3. Turecko

Už dva roky se tahle destinace drží v prvních třech místech. A to nejenom kvůli nabízeném  "all inclusive", který tu pro turisty nabízí více jak 90 % hotelů, ale i díky průzračnému moři, velmi levným nákupům a hlavně zaměřením některých hotelů hlavně na děti.

Minaret
Autor: Dovolená.cz

Tip redakce: Hotel vybírejte počlivě. Zvažte jestli budete raději přímo v centru města a dění nebo raději v rodinném komplexu, odkud ale pravděpodobně za celou dobu nevytáhnete paty.

4. Bulharsko

Bulharsko Primorsko - pláž
Autor: archiv CK

Na žebříčku popularity se vyšplhalo hlavně proto, že je tam bezkonkurenčně nejlevnější dovolená. Dá se tam letět (Za hodinu a padesát minut jste na místě) i jet pohodlně autem. Milují ho hlavně rodiny s dětmi, protože jsou tam písečné pláže s pozvolným vstupem do vody a také levné ceny. Tak levné, že si vám nebude dělat problém zajít si každý den na něco dobrého do restaurace.

Tip redakce: Jestli nevíte, kam do Bulharska vyrazit zkuste Neseber, kouzelné, staré městečko plné starých domků a také plážových restaurací, kde dostanete skvěle připravené plody moře.  Romantické duše budou spokojené v Balčiku.

Egypt je oblíbeným cílem podzimních dovolených
Autor: profimedia.cz
5. Egypt

Sem se jezdí odpočívat prakticky celoročně, hlavně protože, že slune a teplo je zaručeno a Egypt má vyhlášené moře pro potápění a šnorchlování. Čeští turisté jsou tu v oblibě. Jediná nevýhoda této destinace je v tom, že se sami nemůžete vypravit na výlet. V bezpečí jste zkrátka jen v turistických resortech.

Zajímavost:
Letošní horkou novinkou je Albánie. Zde se sice turistika teprve rozjíždí, ale ceny i pohostinnost stojí za to. "Letos také registrujeme například o 190 procent vyšší poptávku po dovolené na Kypru než loni," říká Michal Tůma, marketingový ředitel cestovní agentury Invia.cz.

Autor: Alice Rossi
Video se připravuje ...