Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dokáže váš mazlíček číst myšlenky? Kočky poznají, když jste smutní, psi umí varovat!

Zvířata mají mnoho vlastností, o které lidstvo v průběhu věků přišlo
26. října 2014 | 06:00

Většina z těch, kteří mají doma psa nebo kočku, vám řekne, že se svým chlupatým miláčkem cítí zvláštní pouto. Jako by dokázali číst jejich myšlenky. Mají ale domácí mazlíčci, které často považujeme za členy naší rodiny, opravdu nadpřirozené schopnosti?

Přirozeně váš pes spolehlivě pozná, kdy máte radost a může se přetrhnout, aby ji s vámi sdílel, co když jste ale smutní, něco vás trápí, nebo na sobě pozorujete příznaky začínající nemoci?

Velké množství lidí je toho názoru, že zvíře, se kterým sdílíte domácnost, je schopné se na vás "napojit" a přirozeně vycítit vaše emoce a to především ty negativní. Zatímco psi umí velmi přesně reagovat na to, když vaše nálada klesne pod bod mrazu, kočky jsou schopné svého lidského přítele varovat, pokud se v jeho organismu děje něco, co by nemělo.

Vlastnosti, o které jsme přišli

Tyto domněnky samozřejmě nenechaly chladné ani světové vědce, kteří se rozhodli věnovat více času výzkumu nezvyklých schopností našich zvířat. Biolog Rupert Sheldrake byl jedním z prvních, který přišel v roce 1999 se seriózní vědeckou studií, nazvanou Psi, kteří vědí, kdy jejich páníček přijde domů.

Sheldrake v ní došel k závěru, že zvířata mají opravdu mnoho vlastností, o které lidstvo v průběhu věků přišlo, paradoxně především díky vývoji moderních technologií a celkové modernizací naší společnosti. Důsledně přitom vysvětluje, že tyto zvířecí vlastnosti nejsou ničím magickým, jen fungují na principech, které ještě věda nebyla schopna plně pochopit.

Nadpřirozená vnímavost

Sheldrake přitom definuje především tři oblasti, ve kterých pozoroval nezvyklé, až "nadpřirozené" jednání domácích mazlíčků.

1. Mimořádnou vnímavost, při které jsou zvířata schopna "předvídat" například zemětřesení nebo epileptický záchvat mnoho okamžiků před tím, než k němu skutečně dojde.

2. Schopnost najít cíl na cestě za svým pánem. Právě hlubokým poutem se svým majitelem vysvětluje Sheldrake případy, kdy psi urazili několik stovek kilometrů za svým pánem, nebo po jeho smrti šli naprosto neomylně k jeho hrobu, aniž by věděli, kde je pohřben a šli touto cestou někdy v dřívější době.

3. Telepatické schopnosti, díky kterým jsou především kočky schopny vycítit negativní energii. Mimořádnou pozornost a chuť mazlit se vám tak věnují v případě, že jste v psychické nepohodě, v případě fyzické nepohody na vás pak upřeně hledí i několik hodin.

Telepatie nebo paměť

Z těchto teorií Sheldrake vyvozuje, že telepatie (neboli čtení myšlenek) vysvětluje, jak mohou zvířata vytušit, kdy se jejich páníček vrací domů. I když další vědci tvrdí, že tento fakt má na svědomí spíše skutečnost, že si zvíře váš návrat spojuje s vaší pachovou stopou a zvuky spojenými s vaším návratem (příjezd auta, otevírání dveří, chrastění klíčů a podobně).

Že váš domácí mazlíček opravdu dokáže číst vaše myšlenky ve skutečnosti nebylo zatím možné nijak vědecky dokázat, avšak to automaticky neznamená, že to nemůže být pravda. Pokud vám každopádně vaše zvíře věnuje více pozornosti než obvykle a vy se cítíte zcela v pořádku, raději si zajděte na vyšetření. Faktem totiž je, že mnoho smyslů mají zvířata mnohem citlivějších, než lidé. Proč by tedy zrovna jejich nadpřirozené vnímání mělo být výjimkou?

Autor: brig