Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Trápí vás pálení žáhy nebo nadváha? Jezte podle vašeho elementu!

  • Váš element ovlivňuje také to, k jakým chorobám jste náchylnější
    12. srpna 2014 | 12:30

    Fakt, že znamení, v jakém jste se narodili, ovlivňuje vaši osobnost, životní postoje a způsob, jakým nazíráte na svět, je poměrně zřejmý. Věděli jste ale, že s vaším znamením zvěrokruhu souvisí také vaše zažívání a trávení? Podívejte se, jaké potraviny vašemu organismu prospívají a udržují ho v rovnováze a jakým byste se měli naopak obloukem vyhnout.

  • Oheň - Beran, Lev, Střelec

    elementy
    Autor: shutterstock.com
    Ohnivý element ovládá v těle zažívání a spalování potravin. Také proto mohou mít ohnivá znamení často potíže s pálením žáhy. Na druhou stranu ale také ohnivý element pomáhá organismu "spalovat" toxiny, viry a bakterie, takže se Lvi, Berani a Střelci vypořádávají s nemocemi snadněji, než jiná znamení zvěrokruhu. Zrozenci ohně pak mají také zpravidla vyšší tělesnou teplotu, klidně i 37°C.

     

    Pociťujete-li silný neklid, vznětlivost až agresi, nebo máte-li zažívací problémy, vysoký krevní tlak nebo problémy se srdcem, je potřeba váš oheň trošku zkrotit.  Nejsnadněji to jde pomocí relaxačních cvičení, či meditací, ale také pomocí jídla. Konzumujte takové potraviny, které jsou studené, plné vody a tráví se pomaleji.

    Ideální jsou výrobky z celozrnné mouky, luštěniny a kořenová zelenina. Naopak se vyhněte červenému masu a ostrým, kořeněným pokrmům. Rychlou úlevu vám zaručí bylinné čaje z heřmánku, meduňky a kozlíku lékařského.

     

    Naopak, cítíte-li se bez energie a vaše imunita je narušená, je potřeba váš oheň znovu rozdmýchat. Vyhněte se studeným potravinám a dopřejte si lehké aromatické potraviny, například citrony, koření jako chilli, pepř, hřebíček, zázvor nebo skořici. Vyhněte se mléčným výrobkům.

  • Vzduch - Blíženci, Váhy, Vodnář

    elementy
    Autor: shutterstock.com
    Vzdušný element vládne nervovému systému, krevnímu oběhu a také vylučovací soustavě a dýchání. Vzdušná znamení jsou tak velmi pohotová, snadno se přizpůsobují okolnostem a mají otevřenou vnímavou mysl. Často ale také trpí změnami či poruchami nálad.

     

    To, že je potřeba zkrotit vliv vzdušného elementu na váš organismus poznáte v momentě, kdy se cítíte náladoví, podráždění nebo naopak melancholičtí, ale také pokud vás začne trápit suchá, citlivá, dehydrovaná pokožka nebo také nespavost. Pokud je to možné, vyhněte se pobytu v průvanu nebo v klimatizovaných místnostech.1988277:gallery:true:trueCo se jídla týče, dopřejte si dostatek ořechů a zeleniny připravené v páře, nebo lehce povařené. Naopak vylučte z jídelníčku celozrnné potraviny, bílý cukr a brambory.

     

    Potřebují-li Blíženci, Váhy či Vodnáři naopak vliv svého elementu posílit, aby stabilizovali svůj nervový systém, měli by do jídelníčku zařadit dostatek syrové zeleniny a ovoce, klidně i v podobě čerstvých šťáv. Potřebnou úlevu vám dodají také ovesné vločky v jakékoliv podobě. Do teplých pokrmů se pak snažte zařadit česnek, zázvor, kayenský pepř, ale i jogurt nebo kefír.

  • Voda - Rak, Štír, Ryby

    elementy
    Autor: shutterstock.com
    Element vody má na starost pohlavní orgány, reprodukci, lymfatický systém a veškeré tělesné tekutiny. Přirozený efekt vodního elementu je ochlazení vašeho organismu, takže jsou Raci, Štíři a Ryby náchylnější ke změnám počasí a bohužel také k virózám. Také jsou velmi senzitivní k přejímání nálad.

     

    Pokud je váš metabolismus zpomalený a vy přibíráte, nebo se vás zmocňují iracionální úzkosti a negativistické postoje, je potřeba usměrnit váš vodní živel. Najděte si nějakého koníčka, který vám udělá psychicky dobře a zaměřte se na změnu stravovacích návyků.1989946:gallery:true:truePotřebnou úlevu vám dodají potraviny, které jsou lehké, ale zároveň chuťově výrazné, pikantní či kořeněné. Dopřejte si exotické ovoce, zeleninu připravenou v páře a dostatek bylinek, jako je například bazalka, koriandr, tymián, petrželka nebo rozmarýn. Vyhněte se naopak mastným jídlům, mléčným výrobkům, cukrovinkám, bílému pečivu a soli.

     

    Potřebujete-li naopak vliv vody zvýšit, abyste tělu usnadnil vyplavování toxinů, nebo pokud cítíte, že je vaše pokožka napjatá, dehydratovaná a objevují se vám lupy či ekzémy, dopřejte si dostatek potravin, které v sobě obsahují vysoké množství vody. Vodní meloun, okurky, rajčata či papriky jsou pro vás ideální volbou, stejně jako mléčné výrobky nebo ovesné vločky. Naopak se vyhněte zelenině jako je mrkev, zelí, kapusta nebo chřest. Rychlou úlevu vám poskytnou také ovocné či zeleninové šťávy a med.

  • Země - Býk, Panna, Kozoroh

    elementy
    Autor: shutterstock.com
    Živel země vládne vašemu pohybovému aparátu - kostem, chrupavkám, kloubům, ale i zubům. Má také klíčový vliv na růst a schopnost hojit zlomeniny či drobná poranění. Zrozenci pod zemitým živlem jsou náchylnější k problémům s váhou a také ke vzniku rakovinných onemocnění.

     

    To, co je u Býků, Panen a Kozorohů velmi důležité, je dávat si celý život pozor na přejídání a zálibu v tučných, těžkých jídlech. Na druhou stranu jsou ale tato znamení až neuvěřitelně odolná proti klasickým nemocem, jako je chřipka a nachlazení, ale i proti dalším virovým onemocněním.

    Potřebujete-li potlačit vliv zemského elementu a zrychlit tak svůj metabolismus, aby snadněji spaloval, dopřejte si dostatek lehkých nebo hořkých potravin. Ideální volbou jsou pro vás saláty všeho druhu - zeleninové, ovocné, ale i s bílým masem nebo mořskými plody. Vyhněte se těžkým, mastným jídlům. Rychlou úlevu vám dopřeje koření v podobě zázvoru, chilli papriček nebo černého pepře, stejně jako sklenice toniku.

     

    Je-li naopak vliv živlu země nedostatečný a vy se cítíte ve svém těle v nepohodě, aniž byste byli nemocní, je potřebě jej podpořit dostatečným spánkem, toulkami do přírody a vhodně zvolenými potravinami. Dopřejte si maso (v rozumné míře i červené), brambory, kořenovou zeleninu, mléčné výrobky, ale klidně i sýr nebo olivový olej. Naopak se vyhněte syrové zelenině a ovoci. Rychlou úlevu vám dodá lékořice nebo javorový sirup.

Autor: brig
Diskuse ke článku
.