Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Které hrady a zámky mají otevřeno? Vyrazte na opravený Kuks

  • Video se připravuje ...
    26. března 2015 | 13:00

    Mnohé památky sice zahajují sezonu až v dubnu, ale my jsme pro vás našly ty, na které se můžete vydat už tenhle víkend. Rozhodně to bude stát za to, protože hrady a zámky se předhánějí v nabídce. 

  • Barokní klenot Kuks otvírá po velké opravě

    Autor: Blesk, czechtrourism, ing

    Tento víkend po dlouhé a velké rekonstrukci poprvé otevírá nádherný areál Kuks ve východních Čechách. Opravou prošel jak Šporkův špitál, tak barokní lázně. Otevřeno bude od devíti od rána do pěti odpoledne, přičemž zazní i dobová hudba. Díky opravě za zhruba půl miliardy korun bude po letech možné si ho prohlédnout celý, nikoli jen malou část.  

    Více na www.hospital-kuks.cz

  • Kejklíři v zahradách děčínského zámku

    Autor: Shutterstock.com
    Sezonu zahajují krásné terasové zahrady na jižní straně zámeckého areálu v Děčíně. Slavnostní odemykání začne v neděli 29. března ve dvě hodiny odpoledne, přičemž až do podvečera tu poběží pestrý program. Na jednotlivých terasách budou vystupovat kejklíř či flašinetář, děti si budou moci vyfouknout obří bubliny, nalákat vaše potomky mohou i poníci či malování na obličej. Chybět nebudou ani nabídka občerstvení a hudba.  

    Více na www.zamekdecin.cz

  • Prohlídka se skřítky na Bouzově

    539294:gallery:true:true

    Kdo vyrazí na středomoravský Bouzov, narazí nejen na otevřené hradní brány, ale navíc se může těšit i na speciální prohlídky. Prohlídky nazvané Skřítkové otvírají hrad začínají tento víkend v sobotu i v neděli od 11, 12 a 13 hodin, kdy bude vyrážet poslední skupina. Kostýmované prohlídky hrad pořádá na zahájení letošní turistické sezony. Skřítkové Hlídálek, Naschválníček, Sklepníček a další návštěvníky seznámí s tím, co se na hradě děje v zimě a co všechno je potřeba udělat, než se otevře nedočkavým návštěvníkům. Nezapomeňte na teplé oblečení.

    Více na www.hrad-bouzov.cz

  • Slavkov láká na velikonoční výstavu i počítače

    Zámek Slavkov
    Autor: Bedřich Maleček

    Jihomoravský Slavkov je neodmyslitelně spojen s Napoleonem. Tento týden tady zahájili letošní sezonu, a tak se sem můžete vydat na návštěvu. Zvou mimo jiné na velikonoční výstavu v Rubensově sále. Nudit se tu nebudou ani malé děti, pro které mají až do půlky května výstavu stavebnice Lego. Starší potomky můžete nalákat na expozici věnovanou počítačům Apple. Díky vstupence ze zámku můžete získat slevu do Dinoparku Vyškov. 

    Více na www.zamek-slavkov.cz

  • Na Hrádku u Nechanic se dozvíte, co je to pučálka

    542535:gallery:true:true

    Pokud se nemůžete dočkat Velikonoc, bude se vám líbit i na Hrádku u Nechanic v severních Čechách. Už tenhle víkend se tam můžete vydat na tematicky zaměřenou prohlídku, v jejímž rámci se seznámíte s historií Velikonoc a velikonočními zvyky a tradicemi u nás i v zahraničí a s mnoha dalšími zajímavostmi z období nejvýznamnějších křesťanských svátků v roce. Dozvíte se, odkdy se Velikonoce slaví, jak se vypočítává termín Velikonoc, kdy začíná velikonoční půst, co je Pašijový týden, kdy jsou a co znamenají Květná neděle, Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek, Bílá sobota a Boží hod velikonoční. Víte, co je to postní plátno, paškál, ornát a že pučálka, pražma, hlavička a kočičí tanec jsou typická velikonoční jídla?

    Více na www.hradekunechanic.cz

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...