Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vezměte psa na dovolenou aneb Jak cestovat s čtyřnohým miláčkem

Na dovolenou můžete vyrazit i se svým čtyřnohým mazlíčkem.
27. července 2013 | 07:00

Máte doma psího mamánka, který by po vás steskem vyl celé dny i noci? Tak ho vezměte v létě s sebou. Stačí se na cestu připravit.

V autě

Kdo má psa a auto, tak to s nimi má většinou nacvičené kratší jízdy. Při těch delších je třeba dodržovat jen pár dalších zásad. Na cestu si vezměte dostatek vody a každé dvě hodiny udělejte přestávku, aby se pes mohl napít a vyvenčit. Není dobré, aby zvíře před jízdou nebo během ní jedlo.
Menší plemena psů většina majitelů na jízdu dává do přepravních schránek, které připoutá. Jen je potřeba dát pozor na přední sedačce. Když není vypnutý airbag, mohl by být v případě nárazu nebezpečný.

S větším psem je ideální cestovat kombíkem. V něm pes putuje do zadního prostoru, který by měl být od míst k sezení oddělen pevnou příčkou nebo síťkou. Případně tam můžete dát velkou klec. Tu pak oceníte třeba v hotelu, když hrozí, že by zvíře mohlo začít devastovat. Kdo má auto s obyčejným kufrem, může zkusit na zadní sedačky dát speciální psí pásy, do kterých je pes připoutaný. Nikdy nenechávejte zvíře zavřené v autě, protože se tam v horkých dnech za chvíli teplota pochybuje až okolo 70 °C. Když psi špatně snášejí dlouhou jízdu a zvracejí, dejte jim Kinedryl, který vám pomůže nadávkovat váš veterinární lékař.

Pes
Autor: profimedia.cz
Ve vlaku

Když si předem nacvičíte vystupování a nastupování, třeba i v tramvaji, nebude pro psa hupnout do vlaku žádný velký problém. I tady je potřeba dávat mu dostatek vody a v zastávkách s delší dobou stání vyběhněte ven psa vyvenčit. Kočky a menší plemena je lepší mít v přepravní schránce nebo tašce. Pokud je pes na vodítku, měl by mít košík.

Spící buldoček
Autor: Profimedia.cz
V letadle

Chystáte se na letošní dovolenou letadlem? Pak se nejprve informujte o podmínkách přepravy zvířat leteckými společnostmi, protože každá má jiné. Živá zvířata mohou být přepravována pouze do zemí, jejichž předpisy to povolují. Takové země vyžadují vícejazyčné veterinární osvědčení potvrzené veterinářem, které musí být vyřízené maximálně 3 dny před odletem. Na webu Státní veterinární správy se můžete předem podrobně informovat o potřebných vyšetřeních a očkováních pro Evropskou Unii a ostatní země.

Letecká přeprava zvířat probíhá ve speciální přepravce s pevným nepropustným dnem. Abyste mohli využít přepravu zvířat letadlem, musíte mít pevnou rezervaci letenky. „Některé letecké společnosti umožňují navíc i přepravu zvířat na palubě letadla. Pokud byste chtěli takto přepravit zvíře, musíte se ujistit, že na palubě bude pouze jedno malé zvíře. Přepravka je po dobu letu umístěna pod sedadlem cestujícího a její maximální povolená váha je 8 kg,“ říká Josef Trejbal, ředitel portálu Letuška.cz.

Na dovolenou můžete vyrazit i se svým čtyřnohým mazlíčkem.
Autor: Shutterstock.com
Do Chorvatska

Brát psa k moři je stále obtížnější. Ve většině států máte problém najít pláž, na kterou ho můžete vzít. Obvykle jsou to jen ty speciálně vyhrazené, jinde zaplatíte tučnou pokutu. Jedinou destinací, kde jsou stále velmi benevolentní, je Chorvatsko. Sice i tady chodí plážoví inspektoři, ale když jste se zvířetem na vedlejší pláži ne přímo u kempu nebo rekreačního střediska, nikdo vás popotahovat nebude.

Cestujete se svým mazlíčkem? Přečtěte si, čím byste se měli řídit
Autor: Profimedia.cz
Na cestu do Chorvatska by měl mít pes Pas zvířete, který je jednotný a platný ve všech zemích EU.  Zároveň je třeba, aby byl označen mikročipem. Ten mu za minutku aplikuje akreditovaný veterinář asi za 500 korun. Dál musí mít přeočkován proti vzteklině od třetího měsíce věku a očkování nesmí být starší než jeden rok. Řada zemí mimo EU navíc požaduje aktuální veterinární potvrzení o tom, že je zvíře zdravé.

„Doporučuji vybavit zvíře ochranou proti parazitům a to nejen proti klíšťatům a blechám, protože v jižních zemích volně pobíhá řada psů a koček, ale také proti pakomárům," radí MVDr. Stanislav Cienciala. „Ti přenášejí velmi nebezpečnou babesiozu a další choroby. Ochranu poskytne například antiparazitární obojek Scalibor nebo spot-on za krk zvířete Exspot.“

Autor: toma
Video se připravuje ...