Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Zbavte se nepotřebných věcí! 8 nesmyslných výmluv, proč máte přeplněný byt

  • Také už máte doma tolik věcí, že je nemáte kam dávat?
    29. dubna 2015 | 06:00

    Skříně plné oblečení, které nenosíte, poličky obložené suvenýry z cest a drobnostmi od přátel, šuplíky narvané časopisy, ve kterých vás někdy něco zaujalo... Přesně takhle to vypadá ve většině domácností. Nedivte se proto, když zjistíte, že už nemáte co kam dát a váš byt začíná pomalu, ale jistě vypadat jako skladiště.

  • Výmluva č. 1: Třeba to ještě někdy obleču

    Autor: Shutterstock

     

    Oblíbené kalhoty, které jste nosila, když vám bylo šestnáct, tričko, ve kterém jste se seznámila s první láskou, šaty, v nichž jste si šla pro vysokoškolský diplom. Většina z nás někde na dně šatníku ukrývá přesně takovéto "poklady". Rozloučit se s nimi bývá vážně těžké. Proč vám ale mají doma jen zabírat místo? Nejlepší bude, když se jich jednou provždy zbavíte. Vám se uvolní místo ve skříni a někomu třeba ještě uděláte radost. Lepší kousky nabídněte kamarádkám, ty méně moderní můžete věnovat třeba charitě.

  • Výmluva č. 2: Byl to dárek

    Autor: Shutterstock
    Každý z nás má radost, když od někoho dostane nějaký dárek. Ty jsou totiž obvykle gestem uznání, lásky či přátelství. Myslíte si ale, že by vaši blízcí a přátelé chtěli, abyste si nechávali něco, co se vám nelíbí? Určitě ne! Neskladujte proto doma všechny ty nevhodné dary. Rovnou je v obchodě vraťte, vyměňte za něco praktického nebo jim najděte nový domov tak, že je znovu darujete. Uvědomte si, že vás s touto osobou pojí daleko důležitější věci, jako jsou společně strávené okamžiky nebo třeba fotografie.
  • Výmluva č. 3: Stálo mě to spoustu peněz

    Autor: archiv firem
    Pokud
    něco nepoužíváte, tak to prostě do vašeho života nepatří. Mohlo jít jen o nějaký momentální "zkrat", unáhlený nákup. Nebo jste se zkrátka některému z členů rodiny prostě nestrefili do vkusu. I takové věci se stávají. Nemusíte danou věc hned vyhazovat. Pokud máte pocit, že by se někomu jinému mohla hodit, zkuste ji prodat na nějakém aukčním serveru nebo třeba přes inzerát. Zvažte ale, jestli vám získané finance nahradí i vynaložený čas a úsilí.
  • Výmluva č. 4: Je to suvenýr

    Autor: shutterstock.com
    Ve francouzštině slovo souvenir znamená "k zapamatování". Potřebujete mít ale opravdu skříňky a poličky přecpané všemi těmi často nevkusnými titěrnostmi ze všech svých dovolených a cest do zahraničí, abyste si vzpomněli na to, co jste tam prožili? Zkuste všechny ty věcičky přebrat a nechte si opravdu jen nejhezčí kousky. A pokud budete příště zase cítít potřebu něco si přivézt, kupte si rovnou radši něco praktického. Vždyť třeba i dobrá káva, pěkná kabelka nebo nový čajový servis jsou dobrou připomínkou nádherně prožitých dnů. Zapamatujte si ale, že fotografie obvykle úplně postačí.
  • Výmluva č. 5: Psali tam něco úžasného

    Noviny
    Autor: Profimedia.cz
    V dnešní době máme přístup k internetu snad už úplně všichni. Pokud tedy potřebujeme najít jakoukoliv informaci, recept či radu, stačí zadat klíčová slova do vyhledávače a do pár sekund máme vše potřebné. Je proto zbytečné skladovat doma stohy novin a časopisů nebo výstřižků z nich. Ruku na srdce, kdy jste se do nich naposledy podívali? Pravděpodobně jste je podruhé nikdy ani neotevřeli. Dejte je proto radši někomu, kdo si je rád přečte, nebo je hoďte do kontejneru na papír. Uvidíte, že hned budete mít doma mnohem víc volného místa.
  • Výmluva č. 6: Mám to na památku

    Autor: archiv firmy Pentel
    Ty barevné čmáranice z dob, kdy vaší dceři byly čtyři roky, jsou určitě roztomilé, ale je to ta jediná vzpomínka, kterou na to období máte? Stejně jako u suvenýrů, je i v tomto případě pravděpodobné, že ve věcech, které si schováváte na památku, najdete opravdové poklady, které stojí za to uschovat i pro další generace. Zbytek ale bez milosti vyházejte. Stanovte si třeba pravidlo, že si takovéhle věci budete dávat do předem určeného košíčku, který až bude plný, proberete a vyprázdníte.
  • Výmluva č. 7: Do toho zhubnu

    Autor: Shutterstock.com
    Ve skříni většiny z nás najdeme i pár kousků z dob, kdy jsme vážily o nějaké to kilo míň, případně měly ještě dívčí nezaoblenou postavu. Důvod je zcela prozaický. Co kdyby se nám někdy podařilo dostat se na původní váhu, a mohly jsme tak znovu tyhle nádherné kousky obléct? Rovnou vám říkám, že o tomhle můžete leda tak snít. A i kdyby se vám to přece jen podařilo, tohle oblečení už dávno nebude moderní. Darujte radši rovnou všechno malé oblečení někomu, kdo ho využije hned, a vy si pořídíte nové, až dosáhnete své vysněné hmotnosti. Pokud si ale chcete nechat jedny oblíbené úzké džíny nebo pár značkových kousků, klidně to udělejte. Alespoň budete mít dobrou motivaci. 
  • Výmluva č. 8: Možná se to někdy bude hodit

    Autor: Shutterstock.com
    Tahle výmluva je snad tou nejčastější ze všech! Máte pravdu, všechno z toho, co vám doma už měsíce, nebo dokonce roky zabírá místo, můžete ještě někdy v životě potřebovat. Nebo taky ne! Je proto naprosto zbytečné, aby vám to v domácnosti jen překáželo. Zamyslete se proto důkladně nad všemi takovými "krámy" a naházejte je do kontejneru. Uvidíte, že nakonec z toho budete mít dobrý pocit a jako bonus ještě nádherně uklizený byt či dům.

Diskuse ke článku
.
Video se připravuje ...