Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Architekt zhodnotil, jak si žijí čeští miliardáři!

26. července 2011 | 05:01

Mají peníze, o kterých se obyčejným lidem ani nezdá! A za ně si stavějí neobyčejné domy. Ale mají také vkus, nebo dávají jen na odiv své nezměrné bohatství? Blesk požádal architekta Igora Kovačeviče, aby ohodnotil sídla českých miliardářů. A ten je rozhodně nešetřil! Nejhůř dopadl »ropný král« Karel Komárek a developer Luděk Sekyra. Ti se prý jen předvádějí!

Předimenzovaný dům Karla Komárka v Brtnici u Velkých Popovic je podle architekta katastrofálním podnikatelským barokem. A podobně špatně dopadla i vila Luďka Sekyry. „Jde hlavně o ukázku bohatství. Balkony a terasy sem vůbec nesedí, hodily by se spíš ke stavbě v ulici Na Poříčí, než do klidné rezidenční čtvrti v pražské Troji,“ tvrdí architekt.

Naopak dobře z hodnocení vyšli miliardáři Andrej Babiš, Zdeněk Bakala a Petr Kellner a jedničku s hvězdičkou dostal dům podnikatele Pavla Tykače v Praze-Vinohradech. Architekta ale zarazilo, že většina domů není ve městě, ale na jeho okraji či ještě o něco dál. „Zajímalo by mě, kolik času tráví naše elity v autě a jestli by se nedalo pořídit nějaké lepší bydlení v centru města a ušetřit si tak čas. K odpočinku by mohl posloužit víkendový domek mimo město,“ dodal architekt.

Architekt Igor Kovačevič (37)

Narodil se v Brčku v dnešní Bosně a Hercegovině, od roku 1992 žije v Česku. V roce 2000 na Fakultě architektury ČVUT absolvoval obor architektury a urbanismu. Od roku 2001 vede spolu s Yvette Vašourkovou architektonickou platformu MOBA. V roce 2001 spoluzaložil Centrum pro středoevropskou architekturu (CCEA).

Petr Kellner (47)

Odhadovaný majetek: více než 156 miliard korun

Na čem zbohatl: 97. nejbohatší člověk světa začal v roce 1990 prodávat kopírky. Se dvěma společníky pak založil společnost, se kterou se zapojili do první vlny kuponové privatizace. Jeho investiční skupina PPF vlastní např. Českou pojišťovnu či Home Credit.

Jeho rezidence: Nová Kellnerova rezidence stojí na pozemku 33 ha v Podkozí na Berounsku. Už v roce 1993 si nechal od architekta Josefa Pleskota navrhnout ve Vraném nad Vltavou vilu, která připomíná loď a získala řadu ocenění.

Hnízdo Petra Kellnera sedí k okolí
Autor: Blesk

Verdikt architekta:

Hnízdo sedí k okolí

„Stavba není takovým architektonickým skvostem, jako první dům, který stavěl pan Kellner ve Vraném nad Vltavou, ale je to bezesporu kvalitní dům kompaktní a udržující racionální vztah se svým okolím. Nejsem si jist velikostí domu, jestli je správně dimenzován. Každopádně interiér domu může nabízet velice originální prostory.“

Andrej Babiš (56)

Odhadovaný majetek: téměř 19 miliard korun

Na čem zbohatl: Podle časopisu Forbes je mezi světovými boháči na 1057. místě. Působil v podniku zahraničního obchodu Pertimex, jehož pobočky po roce 1989 zakládal i v ČR. Staly se pak základem jeho agrochemického holdingu Agrofert.

Jeho rezidence: Andrej Babiš žije se svou rodinou v satelitní zástavbě z 90. let v Průhonicích u Prahy v rozlehlé budově z pálené cihly. U Olbramovic na Benešovsku nyní postavil unikátní kongresovou budovu, která má podobu čapího hnízda.

Architekt zařadil Babišovu vilu do průměru
Autor: Blesk

Verdikt architekta:

Rozumný průměr

Jde o racionální stavbu, založenou na pálené cihle jako trvanlivém materiálu. Podobně racionálně budou organizované i dispozice domu. Stavba nevybočuje z kvalitního průměru, který se staví u nás, a lze ji považovat za architekturu.

Zdeněk Bakala (50)

Odhadovaný majetek: více než 34 miliard korun

Na čem zbohatl: Jen s 50 dolary v kapse emigroval dnes 595. nejbohatší člověk světa do USA. Živil se tam i mytím nádobí. Po návratu založil v roce 1994 investiční firmu Patria Finance, později ji prodal. Nyní ovládá těžební společnost NRW, jíž patří i OKD.

Jeho rezidence:

Bakalovo šumavské sídlo za více než 150 milionů na Modravě je z velké části zakopané pod zem a dokonce má vlastní zdroj pramenité vody. Některým jeho dům připomíná protiatomový kryt, jiní jej považují za zdařilé dílo architekta Radana Hubičky.

Ztělesněná ekologie v Modravě - vila Bakaly
Autor: Blesk

Verdikt architekta:

Ztělesněná ekologie!

„Tato stavba sleduje soudobé tendence ekologické výstavby. Jde o rozumnou architekturu, která se k okolí staví velice odpovědně. Vysoce hodnotím použití přírodních materiálů a celkový výraz stavby. Dům nezatěžuje své okolí a nezaplňuje celou parcelu.“

Karel Komárek (42)

Odhadovaný majetek: 15 miliard

Na čem zbohatl: Na počátku rodinného impéria KKCG byl obchod s armaturami, v privatizaci pak rodina začala skupovat akcie plynárenských společností a Moravských naftových dolů. Dnes Komárkovi jr. patří i cestovka Fischer. S rodinou se rozešel.

Jeho rezidence: Bazén, kurty na squash i tenis, jezírko. Rezidence Karla Komárka v Brtnici u Velkých Popovic poblíž Prahy má podle odhadů cenu kolem 200 milionů. Bydlel tu s manželkou Lenkou, které po rozchodu zaplatil odstupné 900 milionů.

Katastrofální podnikatelské baroko Karla Komárka
Autor: Blesk

Verdikt architekta:

Katastrofální podnikatelské baroko!

„Katastrofální stavba, ve které nemůže bydlet někdo, kdo má atribut české elity. Dům je ve své podstatě veliký katalogový domek, kde výraz odpovídá spíše bavorské vesnické zástavbě než domu postavenému po revoluci. Zajímalo by mě, jestli majitel tohoto domu jezdí ve škodovce z roku 1984 nebo v soudobějším autě. Ve zkratce: Podnikatelské baroko. Má estetické vzory daleko v minulosti a nerespektuje nic z toho, co architektura dokázala v 19., 20. a 21. století.“

Luděk Sekyra (47)

Odhadovaný majetek: 3 až 4 miliardy korun

Na čem zbohatl: Zřejmě největší a dnes také nejbohatší český developer Luděk Sekyra založil svou společnost Sekyra Group v roce 1999. V jeho prospěch lobboval podle odposlechů kmotra Františka Mrázka exministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Jeho rezidence: Ze skleněné kostky v Praze-Troji z dílny architektky Evy Jiřičné je výhled přímo na Hrad. Místní zastupitelé protestovali, že podle územního plánu tu má být pěstební plocha, majitelé pozemku však povolení stavět jako zázrakem dostali.

Sekyrova vila prý není nejzdařilejší
Autor: Blesk

Verdikt architekta:

Nezdařená prezentace peněz!

Nepochopitelně komplikovaná a předražená stavba, na které je vidět, že architektka nezvládla svoji práci. Předimenzovaná konstrukce lávky umístěna jen kvůli ukázce bohatství investora, balkony a terasy neladí ke klidné rezidenční čtvrti. Zábradlí, podobající se spíše galerii v obchodním centru, je další ukázkou drahých detailů, které klientovi nepřinášejí žádnou přidanou hodnotu. A už vůbec nerozumím tomu, proč je nad obdélníkovým půdorysem létající střecha, buď je dům celý roztančený, anebo není. Je to architektura, která by chtěla začínat s velikým A, ale nemá na to.“

Pavel Tykač (47)

Odhadovaný majetek: 20–30 miliard korun

(přibližný odhad, v některých firmách nefiguruje osobně, ale skrývá se za jinými lidmi)

Na čem zbohatl: V 90. letech patřil mezi jednoho ze spolumajitelů společnosti Motoinvest, která proslula praktikami na hranici zákona. Po pár letech v ústraní se vrátil jako spolumajitel druhé největší uhelné společnosti Czech Coal, dříve Mostecké uhelné.

Jeho rezidence: Odhadem téměř půl miliardy prý zaplatil Pavel Tykač za dům z dílny architekta Víta Másla, jehož velká část se nachází pod zemí. Stojí v Praze-Vinohradech na místě vily Marie z roku 1884, kterou nechal Tykač přes protesty památkářů zbourat.

Tento Tykačův palác se povedl
Autor: Blesk

Verdikt architekta:

Tento palác se povedl!

„Velice povedený dům, který splňuje vysoký standard stavebního provedení a architektonické střízlivosti. Ta spočívá na pochopení předností dané parcely, odkud je výborný výhled. Balkon je navržen spíš jako rozšíření obývacího pokoje, který se otevírá posuvnými stěnami do svého okolí. Příjemné sladění materiálů a zahrada silně připomínají nejslavnější vilu meziválečné éry, vilu Tugenhadt v Brně.“

Autor: Veronika Pukačová, evakk
Video se připravuje ...