Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Královský pár slaví 70. výročí svatby. Jaký je jejich recept na šťastné manželství?

20. listopadu 2017 | 06:00

Je to sice neuvěřitelné, ale právě dnes 20. listopadu uplynulo přesně sedmdesát let od svatby britské královny Alžběty II. a vévody Philipa. Není nic hezčího než láska, která vydrží desetiletí. Podívejte se na retro fotky tohoto usměvavého páru do naší galerie.

Málokdo asi ví, že vévoda z Edinburghu Philip (95) je současně manžel i vzdálený příbuzný královny Alžběty. Není to ale nic nezákonného, jde totiž pouze o prapravnuka královny Viktorie. Vztahy mezi příbuznými jsou v královských rodinách běžné a jedná se zpravidla o sňatky z rozumu. Královna Alžběta (90) měla však velké štěstí, jelikož patří do té první kategorie.

Zamilované Alžbětě bylo v době svatby 21 let, ale Philipa si vyhlédla už ve čtrnácti! Budoucí vévoda se královské rodině ze začátku příliš nezamlouval a svatbu Alžbětě nedoporučovali. Rodiče mladé princezny měli pocit, že se k sobě pár nehodí, protože Philip byl neukojitelný šprýmař, specializující se na zlehčovaní vážných situací. Právě to na něm ale jeho budoucí choť milovala a jsme si téměř jisti, že stále miluje.

Umí ji rozesmát

Je vidět, že jeden z receptů na spokojené manželství je právě humor. Vévoda například při korunovaci Alžběty komentoval vzácnou korunu slovy: ,,Kde jsi vzala ten klobouk" nebo se při návštěvě Nigérie neudržel nepronést vtípek na roucho tamějšího prezidenta. ,,Vypadá to, že jste připraven jít do postele," řekl Philip, který málem přivodil infarkt všem přítomným.

Naštěstí má vévoda velké kouzlo osobnosti, kterým si okolí brzy získal. I když měla jeho žena několikrát vyšší postavení a on byl odkázaný na to, že bude celý život jen jejím stínem, ješitnost nikdy nebyla vlastnost, která by mu byla vlastní. Naopak Alžbětu ve všem podporoval, a tak i díky němu vydržela tlak médií, kterému mnohdy příslušníci královské rodiny podlehnou.

Pohádkové manželství křehké královny a vtipného prince se letos 20. listopadu dočká platinové svatby a to v opravdu úctyhodném věku obou manželů. Princ Philip ho oslaví v pohodlí důchodu, do kterého se před nedávnem rozhodl odejít. Jak šel čas s britskou královnou a jejím manželem, si prohlédněte ve fotogalerii:

Také chystáte svatbu? Vše, co potřebujete jako inspiraci, od prstýnků, přes šaty, až po dort, naleznete ZDE >>>

 

Autor: kaj