Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hvězda internetu Voxel: Díky Bohu, že jsem v SuperStar neuspěl!

5. prosince 2015 | 06:00

Třiadvacetiletý Václav Lebeda zvaný Voxel patří k nejtalentovanějším a nejúspěšnějším domácím popovým interpretům – důkazem může být Český slavík i titul Objev roku v hudebních cenách Óčka. 

Na rozdíl od většiny rychlokvašek cílících na nejmladší vrstvu posluchačů je Václav dobrý zpěvák a slušný instrumentalista. Jeho až sympaticky umanutá pozitivita působí odzbrojujícím dojmem. V září vydal nové album Motýlí efekt a od konce října do Vánoc objede republiku s koncertním turné Redhead Tour.

Jste ve svém útlém věku držitelem různých ocenění – jedno z nich je Hvězda internetu. Jaký význam ve své kariéře dáváte tomuto médiu? Odvíjela by se vaše dráha výrazně jinak – nebýt právě internetu?

Je pravda, že internet je pro mě dost významný, komunikuji s fanoušky přes Facebook, Instagram nebo YouTube. Docela určitě ale mou cestu neovlivnily ceny, o kterých jste se zmínil. Ocenění člověka může nakopnout, ale když jako umělec nefunguje koncertně, nepomůže mu žádná trofej. Nechci být konkrétní, ale jsou interpreti, kteří mají vážně jen ty ceny, a vlastně jsou jim k ničemu. Já se vždy snažil soustředit se na živá vystoupení a myslím si, že jsem dobře udělal – když přijde v kariéře nějaké slabší období, tak vás ty lidi, které jste na koncertech získal, nakonec podrží.

Účastnil jste se několika řad televizní SuperStar, neuspěl jste. Někoho by to zlomilo, vás ne. Co vás vedlo k tomu, že jste to nevzdal?

Díky Bohu, že jsem neuspěl! Víte, záleží na záměru. Já si už ve třinácti, kdy jsem začal hrát s kapelou, jasně určil, že mě muzika bude živit, že bude součástí mého života. A když se mi nepovedla SuperStar, nejenže mě to nezlomilo, ale i mě to nakoplo k tomu, abych pokračoval dál. Všechny soutěže, kterými jsem prošel, mi něco daly, poznal jsem další lidi a získal nové zkušenosti. Ve dvou nebo třech posledních soutěžích jsem už byl načerno, měl jsem tehdy smlouvu s agenturou a nesměl se dostat dál než do semifinále. V té době mi už šlo jen o to, abych si pomalu připravil publikum, které budu zkoušet oslovit autorskými věcmi.

Čemu přičítáte, že s výjimkou Anety Langerové se vlastně nikdo z vítězů SuperStar a jiných vyhledávacích soutěží dlouhodoběji neprosadil?

Žádná karaoke soutěž nevytváří reálné fanoušky, spíš obdivovatele. Fanoušci přicházejí až s koncerty a ideálně s vlastní tvorbou. Když zpíváte píseň od Whitney Houston, je to sice hezké, ale pouto s koncertním publikem tím nezískáte.

Celý rozhovor s Voxelem a další skvělé články si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu OK! Magazine, které je právě v prodeji.

Titulní strana aktuálního čísla časopisu OK! Magazín
Autor: OK Magazín

Autor: Milan Šefl
Video se připravuje ...